JOSIPOVIĆ I IZETBEGOVIĆ

Islamski centar novi je centar prijateljstva dvaju naroda

  • Autor: Karmen Mrkić
  • Zadnja izmjena 14.04.2011 08:13
  • Objavljeno 13.04.2011 u 22:08
Domaćin ugledne goste vodi u razgeldavanje

Domaćin ugledne goste vodi u razgeldavanje

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkić

Predsjednik RH Ivo Josipović i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, nakon današnjeg susreta u Bihaću, nešto prije 20 sati stigli su u Rijeku gdje su ih dočekali glavni riječki imam Hajrudin Mujkanović, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, njegov zamjenik Željko Jovanović, župan Zlatko Komadina i predstavnici Islamske zajednice te su zajedno obišli Islamski centar u izgradnji
Karmen Mrkić

Karmen Mrkić

Izvor: tportal.hr / Autor: Karmen Mrkić

Izetbegović, pozitivno iznenađen gradnjom, kojom se, kako je rekao, naziru konture impozantnog, upečatljivog objekta koji će obilježiti ovaj dio grada, pozvao je svoje sunarodnjake da se odazovu popisu stanovništva i izjasne kao Bošnjaci.

Pozivu se pridružio i hrvatski predsjednik istaknuvši da Hrvatska ima Zakon o pravima nacionalnih manjina, da su prava zajamčena Ustavom te da ovise o broju ljudi koji se izjasne.

'Pozivam sve pripadnike nacionalnih manjina da se izjasne u skladu sa svojim osjećajima, svojom pripadnošću, da daju podatke, slobodno, bez ikakvog pritiska, i o svojoj nacionalnoj i o vjerskoj pripadnosti', rekao je Josipović.

'Siguran sam da će ovaj Islamski centar biti još jedan centar prijateljstva i povjerenja između hrvatskog i bošnjačkog naroda, između katolika, muslimana, pravoslavaca i drugih. Mislim da je ovo zaista dokaz tomu da je Hrvatska zemlja vjerskih sloboda i zemlja nacionalnih manjina', dodao je.

Kamen temeljac za gradnju Islamskog centra na Rujevici, prema idejnom rješenju akademskog kipara Dušana Đamonje, postavljen je 3. listopada 2009, radovi su počeli prije godinu dana, a trebali bi završiti u listopadu ove godine. Proteže se na površini od 4.000 četvornih metara, glavna konstrukcija centra je završena, a u tijeku je polaganje kamena na glavni trg.

Ukupna vrijednost investicije je 49 milijuna kuna. Izgradnja je financirana prilozima muslimana, donacijama iz Europskih zemalja, te onom najvrednijom, donacijom Katarskog emira od pet milijuna eura. Centar će koristiti deset tisuća muslimana Primorsko-goranske, Zadarske i Ličko-senjske županije, a moći će primiti do tri tisuće vjernika. Prije obilaska gradilišta Islamskog centra u Rijeci Josipović i Izetbegović održali su sastanak u Bihaću gdje su riješili nesporazume oko izjava hrvatskog predsjednika danih agenciji Reuters koje su uznemirile i revoltirale bosanskohercegovačke muslimane.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi