IZVANREDNE MJERE

Islamisti: Udarit ćemo u srce Francuske!

14.01.2013 u 12:32

Bionic
Reading

Islamisti sa sjevera Malija, koje direktno napadaju francuske vojne snage, odaslali su danas prijetnju francuskim vlastima da će 'udariti u srce Francuske'. Izjavu je odaslao Pokret za jedinstvo i džihad u zapadnoj Africi. 'Francuska je napala islam. Mi ćemo udariti u srce Francuske', izjavio je za AFP Abou Dardar, jedan od vođa pokreta

Islamistička vojska Malija

Stručnjak za terorizam Marc Trévidic izjavio je danas za radio France Inter: 'Ne valja smatrati da će se napad desiti već sutra. To se može dogoditi za nekoliko mjeseci. To može biti protuudar zbog njihova poraza na terenu: terorizam je oružje siromašnih.' Podsjetio je da je Al-Kaida islamskog Magreba osnovana 2007., da kontrolira sjever Malija već devet mjeseci i da njezin cilj jest napad na francusko tlo, no u tome dosad nije uspjela.

Ministar unutarnjih poslova Manuel Valls danas je potvrdio da situacija u Maliju može 'potaknuti skupine i individue na atentate, u Francuskoj i u inozemstvu'. Francuske vlasti su u subotu, uz potvrdu predsjednika Hollandea, pojačali crveni stupanj opće opasnosti, koji je na snazi još od 2005. U praksi to znači da će se pojačati patrole u javnom prijevozu i na ostalim javnim mjestima te da će kontrole na ulazu u javne ustanove biti podrobnije, posebice na aerodromima.

Inače, prijetnja je uslijedila nakon što su francuske vojne snage u nedjelju prvi put bombardirale pozicije islamista na sjeveru Malija, u Gaou i Kidalu, ciljajući vojne kampove i skladišta. Prema prvim izvještajima s terena, tijekom nedjeljnog napada poginulo je oko šezdeset ljudi. Danas je na temu vojne intervencije u Maliju sazvana i konferencija Vijeća sigurnosti, na inicijativu Francuske.