KELTSKI TIGAR POKAZAO ZUBE

Irska – recept za europski spas?

28.08.2011 u 14:13

Bionic
Reading

Dok su medijski prostor zagušivale priče o novom grčkom zaduživanju, prijetnjama da padnu Italija i Španjolska te mogućem degradiranju francuskog kreditnog rejtinga, jedna je zemlja tiho pomolila glavu iznad živog blata financijske krize u Europi. Irska je nakon kolapsa bankovnog sektora odigrala sve kako treba

Još prije godinu dana keltski je tigar bio polomljenih zubi i bez ikakve dugoročne perspektive. Irska je, uz Grčku i Portugal, morala zatražiti financijsku injekciju od stotinjak milijardi eura, a predviđanja za rast davala su joj najviše 0,5 posto. Irci su iznenadili sve, pa i sami sebe – ekonomija je rasla 1,3 posto u prvom kvartalu ove godine, i premda je još 14 posto radno sposobne populacije nezaposleno, perspektiva je svijetla. Die Welt donosi priču o uspjehu jedne farmaceutske tvrtke kao ilustraciju na koji je način zemlja okrenula europsku recesiju u svoju korist.

Posao Julie O'Neil nikada nije bio lakši, prenosi njemački magazin. Radi kao menadžerica u europskom sjedištu američkog farmaceutskog giganta Gileada u Dublinu i u posljednje tri godine izvoz je porastao za 30 posto. Zahvaljujući financijskom kolapsu u zemlji, cijena proizvodnje pala je za 12 posto. Irska, naravno, nije Grčka. Gospodarstvo joj je sazidano na promoviranju visokih tehnologija, privlači obrazovane ljude iz čitavog svijeta i ima izuzetnu jezičnu prednost – engleski.

Investitori već dugo vrijeme promatraju Irsku odvojeno od grčkog, portugalskog, pa i talijanskog i španjolskog slučaja. Premda se zemlja tek treba vratiti na tržišta kapitala, već sada čitamo o investicijama poput one da je grupa ulagača uštrcala 1,1 milijardu eura u Irsku banku, čime je izbjegnuta potreba za njezinom nacionalizacijom.

Štoviše, izvoz mnogih irskih kompanija danas je veći nego prije nastupa krize, a u zbroju izvozi dvostruko više nego prije tri godine. Posla za kvalificirane radnike ima toliko da se multinacionalni proizvođači lijekova i poluvodiča žale da su im mnoga radna mjesta nepopunjena. No Irska je za profesionalce s visokim ambicijama još uvijek previše riskantno mjesto za razvijanje karijere - njemačke kompanije SAP i Allianz nikako da nađu preko stotinu ljudi za svoje podružnice na tom zelenom otoku, premda je ekonomski učinak per capita još uvijek bolji u Irskoj nego u najmoćnijoj europskoj ekonomiji.

Kako će Irska potpuno zatvoriti krizno poglavlje, sada zapravo ovisi o vanjskim faktorima. Mjere štednje, kredit Europskog fonda za stabilnost, poduzetnički optimizam i disciplina je sve što su u Dublinu mogli učiniti. S obzirom da je Irska ekonomija izuzetno ovisna o izvozu, američka stagnacija ili produbljivanje nepovjerenja prema eurozoni povući će za sobom i Irce. No to je cijena uspjeha. Kao europska ispostava za svjetske megakorporacije, Irska s njima raste ili pada.