najmlađi ikad

Simon Harris izabran je za novog premijera Irske

09.04.2024 u 15:29

Bionic
Reading

Simon Harris postao je u utorak najmlađi irski premijer ikad, naslijedivši stranačkog kolegu Lea Varadkara i na raspolaganju ima manje od godinu dana da pojača napore koalicijske vlade da zaustavi prvu izbornu pobjedu ljevičarskog Sinn Feina

Simon Harris, 37-godišnji bivši ministar zdravlja i visokog obrazovanja, najpoznatiji po pomaganju i usmjeravanju zemlje tijekom pandemije COVID-19, izabran je bez protukandidata za novog čelnika Fine Gaela prošlog mjeseca, samo nekoliko dana nakon Varadkarovog šokantnog odlaska.

To je takoreći osiguralo da će postati 16. osoba koja će voditi zemlju od 5,3 milijuna stanovnika, a potvrđen je u parlamentu nakon što je osigurao podršku nekih neovisnih zastupnika, kao i svojih koalicijskih partnera Fianna Fail i Zelene stranke.

Harris će se suočiti s istim teškim problemima, ponajviše s ozbiljnim nedostatkom pristupačnog stambenog prostora i nelagodom zbog rekordnog broja tražitelja azila, koji su doveli do stagnacije Fine Gaela pod Varadkarom, te nasljeđuje koalicijski sporazum koji ostavlja malo prostora za velike nove političke inicijative.

Trebao bi u utorak najaviti reorganizaciju svog tima iz Fine Gaela - koji čini sedam od 18 mjesta u vladi. To neće uključivati resore financija i vanjskih poslova, koje drže Michael McGrath i Micheál Martin iz Fianna Fáila.

Harris, koji je sa 20 godina napustio sveučilište kako bi radio kao politički suradnik, izabran u parlament s 24 godine i imenovan u vladu prije nego što je navršio 30 godina, iskoristio je govor na subotnjoj godišnjoj konferenciji Fine Gael kako bi objasnio svoju usredotočenost na zakon i red, pomaganje malim poduzećima i ponovno povezivanje s glasačima u ruralnim područjima.

Također je obećao riješiti stambenu krizu "jednom zauvijek" - nešto što su obećali i njegovi prethodnici - predlažući produženje potpore za građevinare i one koji kupuju prvu nekretninu, priznajući da će do rezultata proći godine.

Podaci objavljeni u ponedjeljak pokazali su da su tražene cijene za kuće u Irskoj porasle za 6,5% na godišnjoj razini u prvom tromjesečju, što je najbrža stopa rasta od 2022.

Anketa u nedjelju pokazala je da su birači i dalje najviše zabrinuti zbog stambenog pitanja.

Ista anketa potvrdila je nedavni trend pada potpore Sinn Feinu s najviše razine prije 12-18 mjeseci, iako su nezavisni kandidati, a ne vladine stranke, ponovno bili glavni dobitnici.

Sinn Fein ima 26%, Fine Gael 21% i Fianna Fail 16% potpore.