izborni rezultati u subotu poslije popodne

Irci glasuju na predsjedničkim izborima i referendumu o dekriminalizaciji blasfemije

26.10.2018 u 13:50

Bionic
Reading

Irska u petak glasa na predsjedničkim izborima iako reizbor dosadašnjeg predsjednika Michaela D Higginsa na ovu uglavnom ceremonijalnu dužnost zapravo ne dolazi u pitanje

S velikim vodstvom u anketama uoči izbora, 77-ogodišnji Higghins gotovo sigurno osvaja i svoj drugi sedmogodišnji mandat na dužnosti predsjednika.

Higgins, laburistički političar i veteran irske političke scene koji se kandidira kao neovisan kandidat, suočava se s pet rivala, no ispitivanja javnog mnijenja predviđaju da će osvojiti oko dvije trećine glasova.

Očekuje se da će odaziv na izbore biti slab, a izborni rezultati mogli bi biti objavljeni najranije u subotu poslijepodne, navode mediji. Paralelno s predsjedničkim izborima odvija se i referendum o dekriminalizaciji blasfemije odnosno njezinom uklanjanju iz ustava.

Ankete pokazuju da će većina glasati za dekriminalizaciju blasfemije nakon što je čak i irska Katolička Crkva objavila da je unošenje blasfemije u ustav 'uglavnom zastarjelo'.

Blasfemija ili bogohuljenje je izraz kojim se označava korištenje imena Boga ili božanstava na način koji određena religija ili njene vlasti smatraju nedopustivim i uvredljivim, odnosno svetogrđem, a u današnje vrijeme uglavnom se održala kao kazneno djelo u zemljama koje imaju državnu religiju.

Premijer Leo Varadkar poručio je glasačima da predložene promjene vezane uz blasfemiju predstavljaju 'dio procesa modernizacije irskog ustava'.

'Već smo dopustili ravnopravnost u sklapanju braka, dali smo ženama pravo na izbor (o abortusu), a ovo je sljedeći korak', rekao je irski premijer u video poruci emitiranoj u srijedu.

Irska republikanska stranka Sinn Fein jedina je politička stranka koja je istaknula svoju kandidatkinju, Liadhu Ni Riada, kao protukandidatkinju Higginsu, dok su ostali neovisni kandidati.

Sinn Fein našao se na udaru kritike zbog forsiranja izbora, jer je uobičajeno da se onaj tko obavlja tu dužnost ne suočava s protukandidatima, a predsjednik koji obavlja tu dužnost nije se suočio s tim izazovom od 1966. godine.