ZMIJSKI PROTUOTROV

Iranski lijek spašava živote Amerikanaca

04.12.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Dok iranski lijek spašava živote Amerikanaca u Afganistanu, sankcije koje je SAD nametnuo Islamskoj Republici Iran negativno utječu na živote mnogih iranskih pacijenata, piše Press TV

U nedjeljnom izdanju The Wall Street Journala američki ministar obrane izjavio je kako im je prijeko potreban iranski lijek za liječenje stranih trupa u Afganistanu u slučaju ugriza kobre i drugih zmija koje obitavaju u jugozapadnoj Aziji.

Medicinske smjernice koje je izdalo američko središnje zapovjedništvo kažu kako bi ovaj protuotrov, koji inače proizvodi Iranski institut za istraživanja, trebao biti glavni lijek protiv ugriza zmija.

'Iranski protuotrov je najbolji', rekao je pukovnik Rob Russell, medicinski direktor ljekarne u britanskom kampu, u susjedstvu baze američkih marinaca u južnom Afganistanu.

Izvješće je također istaknulo činjenicu da protuotrov proizveden u SAD-u koji odobrila Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) 'ne djeluje kod ugriza afganistanskih zmija'.

Iako SAD ne nameće nikakve zabrane američkim tvrtkama da prodaju lijekove i medicinska pomagala u Iranu, izvoznici su dužni podnijeti zahtjev za dobivanje posebnih dozvola. U svjetlu sankcija, nemogućnost prebacivanja novca preko banaka zadala je težak udarac medicini i zdravstvenoj zaštiti u Iranu, a time su ugroženi životi milijuna Iranaca oboljelih od posebnih bolesti kao što su hemofilija, hepatitis, multipla skleroza, dijabetes.

'Sama ideja o nametanju sankcija protiv Islamske Republike ugrožava živote milijuna pacijenata te je doista čin brutalnosti koji je u suprotnosti s međunarodnim humanitarnim pravom', kazao je iranski liječnik dr. Ismail Salami

Hadi Zareh
, glavni istraživač u iranskom institutu u odjelu koji se bavi istraživanjem zmijskih protuotrova, kazao je sljedeće: 'Mi spašavamo živote i ne smeta nam ako je osoba Iranac, Afganistanac ili Amerikanac. Mi smo sretni kada čujemo da je spašen život osobe, čak i ako se radi o američkom vojniku.'