POČINIO SAMOUBOJSTVO

Iranac iz Münchena djelovao je sam, ubio je devetero ljudi

23.07.2016 u 12:01

  • +18

Napad u Münchenu

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Michael Dalder

Bionic
Reading

Napadač iz trgovačkog centra u Njemačkoj 18-godišnji je Iranac iz Münchena, kazao je u subotu šef policije Hubertus Andrae na konferenciji za novinare, dodavši da motivi zločina nisu poznati

Nitko drugi nije osumnjičen za pucnjavu u kojoj je poginulo devet ljudi, a najmanje 21 osoba ozlijeđena.

Napad se dogodio u trgovačkom centru Olympia oko pet kilometara sjeverozapadno od centra Münchena.

Tijelo napadača pronađeno je oko jedan kilometar udaljeno od trgovačkog centra, policija pretpostavlja da je počinio samoubojstvo. Crveni ruksak pronađen u blizini tijela ispitan je na eksploziv, izvijestila je policija.

Pucnjava u trgovačkom centru koji se nalazi oko pet kilometara od centra grada dovela je do niza evakuacija javnih mjesta, obustave javnog prijevoza i izazvala paniku diljem grada.

Vlasti u Münchenu objavile su oko dva sata ujutro da je uzbuna prošla i da građani sada mogu izaći iz svojih domova. Ponovno je uspostavljen i javni prijevoz.

Podsjetimo, u početku se smatralo da je pokolj u M
nchenu izvelo više napadača, a spominjalo se i više mjesta napada u u gradu. Pucnjava je počela u 17 sati i 52 minute u restoranu McDonald's u trgovačkom centru. Izvan trgovačkog centra mogu se vidjeti policijska vozila i vozila hitne pomoći, dok helikopteri nadlijeću grad.


Vijeće za nacionalnu sigurnost zemlje, na čelu s kancelarkom Angelom Merkel, sastat će se u subotu u Berlinu, rekao je njezin šef osoblja Peter Altmaier.
Njemačka se od ponedjeljka nalazi u visokom stupnju pripravnosti nakon što je jedan islamist ozlijedio nožem pet osoba u prigradskom vlaku u južnom gradu Wuerzburgu.

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je da motiv napada u Muenchenu još nije jasan. 'Motivi ovog čina još nisu potpuno razjašnjeni, još uvijek imamo kontradiktorne tragove', kazao je.

Još nitko nije preuzeo odgovornost za napad, dok pristalice Islamske države slave na društvenim mrežama. S druge strane, neki svjedoci kazali su da su napadači uzvikivali parole protiv stranaca.