JEDINSTVENI SLUČAJ

Iran traži od UN-a da pritisne SAD

23.04.2014 u 12:22

Bionic
Reading

Iran je u utorak od Ujedinjenih naroda zatražio da prisili Sjedinjene Države da izdaju vizu novoimenovanom iranskom veleposlaniku pri UN-u no Washington je ustrajao na stajalištu da ne dozvoli ulazak u zemlju osobi koju sumnjiči za umiješanost u teheransku talačku krizu prije 35 godina

SAD je poručio kako neće izdati vizu Hamidu Abutalebiju zbog njegove veze s krizom iz 1979./1981. kada su iranski studenti zauzeli američko veleposlanstvo i držali u zatočeništvu 52 Amerikanca 444 dana.

Abutalebi je kazao kako je on tada tek obavljao ulogu prevoditelja.

Odbor UN-a za odnose sa zemljom domaćinom, koji se bavi pitanjima poput useljavanja stranih diplomata, sigurnosti, bankarstva i prometnih prekršajima pripadnika diplomatskih misija, u utorak je odražao sjednicu na iranski zahtjev.

'Čvrsto vjerujemo da je ovo vrlo ozbiljno pitanje i da bi se njime odbor trebao baviti hitno i ozbiljno', kazao je na sjednici zamjenik iranskog veleposlanika Husein Dehgani.

On je poručio da je uskraćivanje vize za Abutalebija toliko očito kršenje sporazuma iz 1947. između SAD-a i UN-a o američkom sjedištu svjetske organizacije.

Temeljem toga sporazuma SAD mora omogućiti pristup UN-u stranim diplomatima no Washnigton tvrdi da može odbiti izdavanje viza zbog sigurnosnih ili vanjskopolitičkih razloga.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric kaže kako se radi 'o jedinstvenom slučaju'.

Odbor bi mogao zatražiti mišljenje pravne službe UN-a a sporazum predviđa da se spor rješava pred tročlanim arbitražnim vijećem u kojem jednoga arbitra imenuje UN, drugog SAD a trećeg imenuje predsjednik Međunarodnog suda pravde u Haagu.

Iran je zatražio da se glavni tajnik UN-a angažira kako bi se SAD prislio da poštuje odredbe sporazuma.

Američki Kongres u međuvremenu je, na pritisak bivših talaca, donio zakon kojim se Abutalebiju brani ulazak u SAD, a potpisom američkog predsjednika Baracka Obame na zakon on je u petak stupio na snagu.

Zakonom se brani ulazak u zemlju bilo kojem predstavniku UN-a za kojeg se vjeruje da je povezan s djelima špijunaže ili terorizma i kojeg SAD smatra prijetnjom svojoj nacionalnoj sigurnosti.

Abutalebi nije poznat kao tvrdolinijaš a do sada je služio kao iranski veleposlanik u Italiji, Belgiji i Australiji.