NOVI PARTNERI?

Iran širom otvara vrata Hrvatskoj

16.04.2012 u 13:48

Bionic
Reading

Viši pomoćnik iranskog ministra vanjskih poslova Alija Akbara Salehija i glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Islamske republike Iran Ramin Mehmanparast tijekom svoje turneje po susjedstvu posjetio je i Zagreb, jer smatra da Republika Hrvatska ima važnu ulogu u regiji. 'Odnosi s Balkanom su dobri, ali nismo zadovoljni razinom trgovinskih odnosa. Iran ima mogućnosti i kapacitete koje je željan aktivirati', naglasio je Mehmanparast

'Naša zemlja bila je slabo pogođena ovom globalnom financijskom krizom. Manje smo ovisni o zapadnim zemljama, što je automatski slabije utjecalo i na naše gospodarstvo. Unatoč teškoj krizi zapadnih zemalja, Iran je započeo reforme u gospodarstvu koje uspješno provodi', kazao je Ramin Mehmanparast te je dodao kako se radi o petogodišnjem programu gospodarskih reformi koje za cilj imaju ukidanje subvencija na pojedine proizvode.

'U jednoj godini smo smanjili subvencije za 60 milijardi dolara. U novoj kalendarskoj godini planiramo ukidanje subvencija za 90 milijardi dolara te nakon pet godina između 130 i 150 milijardi dolara. Taj novac želimo preusmjeriti u infrastrukturne projekte i za razvoj zemlje', objasnio je Mehmanparast.

'Ovogodišnji proračun Irana je 500 milijardi dolara, što je odraz jakog gospodarstva. Unatoč tome što smo suočeni sa sankcijama, ostajemo jaki', naglasio je Mehmanparast.

Mehmanparast je kazao kako bi Hrvatska preko Irana imala i pristup tržištu njegovih susjednih zemalja. Osim toga, viši pomoćnik iranskog ministra vanjskih poslova je naglasio kako je Hrvatska i turistički privlačna Irancima.

'Ako pojačamo turističke potencijale, ojačat ćemo i razvoj trgovine', smatra Mehmanparast.

'Želimo ojačati suradnju između vaših i naših medija. Direktan kontakt znači objektivnije vijesti', naglasio je Mehmanparast.

U vezi s Iranom nemoguće je izbjeći pitanje o nuklearnom programu, posebno nakon subotnjih pregovora sa zapadnom šestorkom kada su obje strane izjavile da su spremne surađivati, iako Zapad misli da Iran želi proizvesti nuklearno oružje, a službeni Teheran priznaje isključivo nakanu mirnodopske upotrebe nuklearne energije, što je ponovio i Mehmanparast u Zagrebu.

'Iran je jedna od prvih članica IAEA-e, te potpisnica Ugovora o neširenju nuklearnog oružja (NPT). A tko je prvi prekršio taj Ugovor nego SAD. Tko je Izraelu dopustio posjedovanje atomske bombe, nego SAD. Sve iranske aktivnosti su mirnodopske, a svi naši nuklearni objekti su pod video nadzorom 24 sata. Dosadašnje inspekcije i nadzori nisu pokazali ništa drugo osim mirnodopske svrhe. Iran se zalaže za uništenje nuklearnog oružja na svijetu. Naglašavam da postoji i vjerski aspekt. Vjera nam zabranjuje (haram) proizvodnju nuklearnog oružja', rekao je je Salehijev pomoćnik.

Mehmanparast je kazao kako Teheran sankcije koje im je nametnuo Zapad smatra nezakonitima i nepravednima.

'Nametnute sankcije zapravo su sankcije protiv njihovih naroda i gospodarstava. Kad smo odlučili da neće prodavati naftu Velikoj Britaniji i SAD-u, cijena nafte po barelu je skočila na 126 dolara. Što je za nas dobro – zarađujemo jednako, a prodajemo manje. Unatoč sankcijama, zapadne tvrtke pregovaraju o nastavku suradnje s Iranom. Ne treba biti rob političkih odluka. Spremni smo proširiti trgovačke i gospodarske odnose u neograničenim sferama. Dakako, nećemo uvoziti ono što sami možemo proizvesti ako imamo kapacitete za to', rekao je Mehmanparast i naglasio kako Iran ima dovoljno nafte za izvoz i to za idućih 85 godina, bez da nađe ijedan novi izvor, a što se tiče zaliha plina, njih imaju dovoljno za narednih 150 godina.