zabrinjavajuća eskalacija

Iran raketirao Pakistan, poginulo dvoje djece, najavljena odmazda

17.01.2024 u 06:46

Bionic
Reading

Pakistan je oštro osudio iranski zračni udar unutar svojih granica u kojem je ubijeno dvoje djece. Napad su nazvali 'neizazvanim kršenjem zračnog prostora' i zaprijetili odmazdom

Iran je objavio da je koristio 'precizne rakete i napade dronovima' kako bi uništio dva uporišta sunitske militantne skupine Džaiš al Adl, poznate u Iranu kao Džaiš al Dhulm, u području Koh-e-Sabz u pakistanskoj jugozapadnoj pokrajini Balučistan.

Napad je uslijedio nakon što je Iran lansirao rakete u sjevernom Iraku i Siriji u ponedjeljak, u posljednjoj eskalaciji neprijateljstava na Bliskom istoku, na kojem izraelski rat u Gazi riskira prerasti u širi regionalni sukob.

Pakistansko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da je u napadu ubijeno 'dvoje nedužne djece' i upozorilo Iran na 'ozbiljne posljedice'.

Zračni napad opisao je kao 'iransku neizazvanu povredu svog zračnog prostora... unutar pakistanskog teritorija'.

'Zabrinjavajuće je to što se ovaj nezakoniti čin dogodio unatoč postojanju nekoliko kanala komunikacije između Pakistana i Irana', priopćilo je ministarstvo.

Nakon udara nuklearno naoružani Pakistan uložio je 'oštar prosvjed' kod visokog dužnosnika u iranskom ministarstvu vanjskih poslova u Teheranu i pozvao iranskog otpravnika poslova, rekavši da će 'odgovornost za posljedice biti izravno na Iranu', piše CNN.

Militantna skupina Džaiš al Adl u utorak je objavila da je Iranska revolucionarna garda upotrijebila šest bespilotnih letjelica i niz raketa kako bi uništili dvije kuće u kojima su živjeli djeca i žene boraca.

Vlasti u pokrajini Balučistan kazale su za CNN da su dvije djevojke poginule, a da su najmanje četiri osobe ozlijeđene. Djevojčice, u dobi od osam i 12 godina, ubijene su u kućama oštećenim u napadu u selu Koh-e-Sabz u Kulagu.

Mjesto se nalazi oko 50 kilometara od pakistanske granice s Iranom, a poznato je kao dom bivšeg drugog zapovjednika Džaiš al Adla Mulaha Hašima, ubijenog u sukobima s iranskim snagama u Saravanu, iranskoj regiji u blizini Panjgura, 2018. godine.

Prošlog mjeseca Iran je optužio militante iz skupine Džaiš al Adl za napad na policijsku postaju u pokrajini Sistan i Balučistan, što je rezultiralo smrću 11 iranskih policajaca, navodi Tasnim.

Džaiš al Adl, ili Vojska pravde, separatistička je militantna skupina koja djeluje s obje strane granice i ranije je preuzela odgovornost za napade na iranske ciljeve. Njezin deklarirani cilj je neovisnost iranskog Sistana i pokrajine Balučistan.

Napadi u Pakistanu uslijedili su dan nakon što je Iranska revolucionarna garda lansirala balističke projektile, gađajući ono za što je tvrdila da je špijunska baza izraelske obavještajne agencije Mossad u Erbilu, u sjevernom Iraku, te 'protuiranske terorističke skupine' u Siriji.

Iran je objavio da su napadi u Iraku bili odgovor na, kako je rekao, izraelske napade u kojima su ubijeni zapovjednici Iranske revolucionarne garde, tvrdeći da su mete u Siriji bile uključene u nedavna bombardiranja u gradu Kermanu tijekom komemoracije ubijenom zapovjedniku snaga Kuds Kasimu Sulejmaniju.

Napadi Irana dodatno će povećati strahove da bi se izraelski rat u Gazi mogao proširiti u rat na Bliskom istoku s teškim humanitarnim, političkim i ekonomskim posljedicama.