specijalna tvornica

Iran nastavio obogaćivanje uranija u Fordowu

  • Autor: N. S./Hina
  • Zadnja izmjena 07.11.2019 22:16
  • Objavljeno 07.11.2019 u 22:16
Pogon u Fordowu

Pogon u Fordowu

Izvor: EPA / Autor: IRAN ATOMIC ENERGY ORGANIZATION

Iran je u četvrtak nastavio aktivnosti na obogaćivanju uranija u svojoj podzemnoj tvornici u Fordowu, sukladno odluci da dodatno smanji svoje međunarodne obveze u vezi s nuklearnim programom. Informacija objavljena u utorak o nastavku aktivnosti u Fordowu koje su bile obustavljene na temelju ugovora o iranskom nuklearnom programu potpisanom 2015., potaknula je zabrinutost međunarodne zajednice. Sjedinjene Države koje su 2018. jednostrano istupile iz ugovora, osudile su takvu odluku nazivajući je "nuklearnom ucjenom".

Vijest je objavio iranski predsjednik Hassan Rouhani dan nakon isteka roka koji je Iran dao ostalim potpisnicama ugovora Njemačkoj, Francuskoj, Velikoj Britaniji, Rusiji i Kini kako bi mu pomogle da ublaži posljedice američkog povlačenja i obnovljenih američkih sankcija koje su njegovo gospodarstvo gurnule u ozbiljnu recesiju.

"U prvim minutama četvrtka (...) (počela je) proizvodnja i prikupljanje obogaćenog uranija u postrojenju u Fordowu", oko 180 km južno od Teherana, objavila je Iranska organizacija za atomsku energiju.

"Sve aktivnosti su provedene pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju" (IAEA), što je potvrdio izvor blizak tom UN-ovu tijelu zaduženom za nadzor iranskog nuklearnog programa.

Nastavak obogaćivanja uranija u Fordowu je četvrta faza plana za smanjenje iranskih obveza pokrenutog u svibnju kao odgovor na američko povlačenje i sankcije.

Nakon iranske objave nastavka obogaćivanja uranija u Fordowu, Pariz, London, Berlin i Europska unija pozvali su Teheran da izmijeni svoju odluku.

U Washingtonu je američki državni tajnik Mike Pompeo pozvao u četvrtak "sve zemlje da odbiju nuklearnu ucjenu" Irana i da "poduzmu oštre mjere kako bi pojačale pritisak" na tu zemlju.

Iran je rekao da je spreman u cijelosti preispitati poštovanje svojih obveza čim druge zemlje budu poštovale svoje i načinile konkretne korake koji će mu omogućiti da zaobiđe učinak američkih sankcija.

Iran, član OPEC-a, ponajprije traži da može izvoziti svoju naftu koliko god to želi i da njegov financijski sustav zbog sankcija više ne bude izoliran od ostatka svijeta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!