izvoz nafte

Iran zauzeo tvrd stav, ne misli popusti pod američkim pritiskom

06.10.2019 u 15:08

Bionic
Reading

Iran neće popustiti pod američkim pritiskom i koristit će sva moguća sredstva za izvoz svoje nafte, izjavio je u nedjelju ministar za naftu Bijan Namdar Zanganeh, objavljeno je na službenoj web stranici iranskog ministarstva.

Iranski izvoz sirove nafte smanjen je za više od 80 posto nakon što je SAD ponovno nametnuo sankcije Iranu u studenom prošle godine kada se Donald Trump povukao iz nuklearnog sporazuma potpisanog između Irana i svjetskih sila 2015.

'Koristit ćemo sva moguća sredstva za izvoz nafte i nećemo popustiti pod američkim pritiskom jer je izvoz nafte iransko legitimno pravo', rekao je Zanganeh.

Iran se u znak odmazde postupno počeo povlačiti iz obveza unutar nuklearnog sporazuma kojim je Tehran pristao ograničiti nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje većine međunarodnih sankcija.

Povećani američki pritisak na Iran odvratio je strane ulagače iz zemlje.

Prošle godine je kineska nacionalna naftna korporacija (CNPC) zamijenila francusku naftnu kompaniju Total i preuzela 11. fazu projekta South Pars nakon što se francuska kompanija povukla radi američkih sankcija.

  • +9
Iran, vojna parada Izvor: EPA / Autor: IRANIAN PRESIDENT OFFICE / HANDO

No, CNPC je suspendirao ulaganje u to područje kao odgovor na američki pritisak.

'Kineski CNPC se potpuno povukao iz razvoja projekta South Pars 11, a posao će odraditi iranska kompanija Petropars', objavila je SHANA Zanganehovu izjavu.

Iran želi poboljšati odnose sa zemljama u Zaljevu.

'Želimo biti prijatelji sa svim zemljama u regiji, ne smiju nas smatrati neprijateljima. Naš zajednički neprijatelj je izvan Bliskog istoka', rekao je Zanganeh.