ZLOČINI ISLAMSKE DRŽAVE

Irački Jezidi u Srebrenici traže priznanje genocida

11.07.2017 u 16:54

Bionic
Reading

Tisućama bosanskih muslimana na komemoraciji za 8000 ubijenih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995. pridružilo se četvero iračkih jezida koji su zatražili da se zločini koje je nad njima počinila Islamska država (IS) proglase genocidom

Pokolj koji su u Srebrenici pred kraj rata u BiH počinile snage bosanskih Srba dva su suda Ujedinjenih naroda proglasila genocidom a njihovim vođama, uključujući generala Ratka Mladića, sudilo ili se sudi na UN-ovom sudu za ratne zločine u Haagu.

Ubojstva tisuća jezida na Sindžaru, koje su militanti Islamske države (IS) u nekim slučajevima zakapali žive a tisuće žena odveli u ropstvo, UN-ovo povjerenstvo također je nazvalo genocidom no aktivisti traže šire priznanje i sudske progone.

"Proživjeli smo užasna zlostavljanja i progon, bosanski muslimani od ruku Srba a jazidi IS-a, i dijelimo sjećanja i međusobno prepoznajemo osjećaje", rekao je  Hussam Abdukah, jezidski odvjetnik koji dokumentira zločine IS-a i sudjeluje u programu izgradnje mira na sjeveru Iraka.

Na komemoraciji za ubijene u Srebrenici prije 22 godine, održanoj u utorak, pokopana je i 71 novoidentificirana žrtva na groblju blizu grada gdje sada ukupno počiva 6575 žrtava.

Više od 1000 muškarca i dječaka još nije nađeno. Srpske snage su žrtve bacale u jame i tamo ih zatrpavale, u sustavnom pokušaju da prikriju zločin, najveći u Europi od kraja Drugog svjetskog rata. 

Jezidi će pokolj na Sindžaru obilježiti u kolovozu.

Aktivisti na godišnjici pokolja u Srebrenici, među kojima su bila i dvojica Iračana, rekli su da se nadaju iskoristiti iskustvo srebreničkih obitelji u pripremi materijala za optužnice protiv boraca IS-a koje bi mogli koristiti međunarodni kazneni sudovi.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da, kao i u Srebrenici, pomogne otvoriti masovne grobnice i pripremi optužnice jer se bojimo da bi tragovi zločina mogli ostati sakriveni", rekla je Basma Naji koja je pobjegla sa Sindžara samo nekoliko sati prije napada.

Ratnog vođu bosanskih Srba Radovana Karadžića sud u Haagu je prošle godine osudio na 40 godina zatvora dok se čelniku njegove vojske Mladiću još uvijek sudi za genocid. 

Zbog zločina u Srebrenici uhićeni su i deseci nižih srpskih dužnosnika.