ETNIČKO ČIŠĆENJE U IRAKU

Jezidi - proganjani jer obožavaju palog anđela

14.08.2014 u 08:39

  • +13

Egzodus iračkih Jezida

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Alaa Al-Marjani

Bionic
Reading

Tragična sudbina iračkog manjinskog naroda Jazida uznemirila je svjetsku javnost, obično hladnu na patnje malih naroda koji žive u zabačenim kutovima svijeta. Brutalna vojna kampanja koju u Iraku i Siriji provodi sunitska pobunjenička skupina koja si je nadjenula ime Islamska država primorala je svjetske sile da pokušaju zaustaviti progon Jezida u strahu od mogućeg genocida

Tako je američki predsjednik Barack Obama naredio prve zračne napade na području Iraka još od 2011., a ubrzano je pokrenuto i naoružavanje kurdskih 'peshmerga' čiji je teritorij posljednja linija obrane. Jezidima, kršćanima i drugim manjinama egzistencija je ugrožena zbog ekstremista Islamske države. Jezidi su zbog svojih uvjerenja još ugroženiji. I dok se većini kršćana koji se zateknu na području Islamske države daje mogućnost da odu, konvertiraju na islam ili plaćaju nevjernički porez, Jezidima se ne daje takva mogućnost jer ih se, prema pisanju Reutersa, smatra nevrijednim preobraćenja, pošto ih drže štovateljima vraga.

Zašto je to tako i tko su uopće Jezidi?

Prema podacima iz Hrvatske enciklopedije, Jezidi su vjerska sljedba raširena uglavnom u Kurdistanu (sjedište joj je u okolici Mosula koji je pao u ruke Islamske države), u Iraku, Siriji, Armeniji, Iranu i na Kavkazu. Jezidi su često opisivani kao tajnoviti narod kojem nije dozvoljeno otkriti svoju religiju autsajderima; svoja prava uvjerenja drže skrivenim od stranaca.

Nauk sljedbe sastoji se od zoroastrističkih, manihejskih, židovskih, nestorijanskokršćanskih, islamskih i drugih elemenata. Vrhovni je vjerski vođa šejh. Potječe, prema tradiciji, od kalifa Jazida ibn Muavije (oko 645. – 683.) iz dinastije Omejida. Glavni je simbol vjerovanja ptica paun, zapravo pali anđeo Melek-Taus (Malak Ṭā’ūs), koji u Jezida nije simbol zla, već je po naravi dobar.

Upravo spomenuti Melek-Taus kojega muslimani zovu Šejtan problem je zbog kojeg su tijekom cijele prošlosti proganjani, posebno u vrijeme Osmanskog Carstva. Jezidi ne vjeruju u pakao ni raj, već prekršitelj božanskih zakona čisti dušu metempsihozom (selidbom duše). Metempsihoza, prema Hrvatskoj enciklopediji, jest filozofsko-religijsko naučavanje prema kojemu ista duša može uzastopno oživljavati više tijela sve dok se ne oslobodi materijalnog oblika; transmigracija. U užem smislu, prolazak duše kroz duševne stupnjeve, pri čemu reinkarnacija nije uvijek nužna.

Najveći svetac im je šejh Adi (‘Adī ibn Musāfir), muslimanski mistik iz 12. stoljeća, koji je metempsihozom postao božanstvo. Glavno je svetište u Šejh-hanu (Šaikhān), kamo vjernici hodočaste svake godine na grob 'šejha Adija'. Ima ih oko 700 tisuća, a osim u Iraku, žive još u Siriji, Turskoj, Gruziji, Armeniji i Njemačkoj. Govore narječjem kurdskog jezika. Dijele se u tri kaste i žene se isključivo međusobno.