prosvjedi

Iračke snage ubile 14 prosvjednika u Nasiriji, u Najafu uveden policijski sat

28.11.2019 u 11:37

Bionic
Reading

Iračke sigurnosne snage ubile su u četvrtak 14 prosvjednika u južnom gradu Nasiriji, kamo su se preselili prosvjedi nakon što je u Najafu u srijedu navečer zapaljen iranski konzulat te je uveden policijski sat

Paljenje iranskog konzulata u Najavu, južnom svetom gradu, dovelo je do eskalacije nasilja u Iraku nakon tjedana masovnih prosvjeda kojima je cilj svrgnuti vladu za koju se smatra da je korumpirana i da ima potporu Teherana.

Vlasti su objavile da je uspostavljen zajednički vojno-civilni 'krizni stožer' kako bi se pokušalo zaustaviti nasilje. Uveden je i policijski sat u Najafu.

Iran je osudio napad na svoj konzulat, rekavši da su iračke vlasti odgovorne za zaštitu zgrade.

'Iračka vlada ima odgovornost zajamčiti sigurnost diplomatskih misija i diplomata u Iraku.. Teheran snažno osuđuje napad i traži od iračke vlade čvrsti odgovor prema počiniteljima', rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Abas Musavi u četvrtak.

Prije toga i iračka je vlada osudila napad na iranski konzultat, rekavši da incident ne odražava službeno stajalište Iraka.

Irački prosvjednici zapalili su u srijedu navečer zgradu iranskog konzulata u Najafu. Svjedoci su kazali da su sigurnosne snage koristile prave metke i suzavac da bi raspršile demonstrante.

Vojni zapovjednik u Iraku objavio je da je u više provincija na jugu uputio snage. 'Osnovan je krizni stožer pod nadzorom guvernera' kako bi se 'uspostavili sigurnost i red', kaže se u priopćenju.

Deseci tisuća Iračana su na ulicama od 1. listopada i traže promjenu političkog sustava i potpunu novu političku klasu jer sadašnju smatraju korumpiranom i nesposobnom.