nemiri

Četvero poginulih i 52 ozlijeđenih na prosvjedima u Iraku

14.11.2019 u 12:28

Bionic
Reading

Iračke snage sigurnosti u četvrtak su ubile najmanje četvero ljudi i ozlijedile više od njih 50 u pokušaju da potjeraju prosvjednike nazad u njihovo glavno sjedište u središnjem Bagdadu, objavili su policija i bolnički izvori

Troje prosvjednika poginulo je u četvrtak ujutro nakon što su ih limenke sa suzavcem pogodile izravno u glavu, a još jedna osoba preminula je od ozljeda zadobivenih šok granatom koju su bacile sigurnosne snage, tvrde izvori.

Policija je koristila prave i gumene metke te suzavac, u pokušaju da stotine prosvjednika potjera s trga Tahrir. Najmanje polovica ozlijeđenih prosvjednika stradala je od pravih metaka, otkrili su policijski i bolnički izvori. Kod ostalih ozlijeđenih koji su primljeni u bolnicu došlo je do gušenja suzavcem ili ozljeda gumenim mecima.

Trg Tahrir tjednima je središte protuvladinih prosvjeda. Nakon dva dana relativnog mira snage sigurnosti u četvrtak su pojačale upotrebu suzavca i vatrenog oružja. Od početka prosvjeda početkom listopada u Bagdadu i na jugu države ubijeno je najmanje 300 ljudi.

Prosvjedi su krenuli zbog nezadovoljstva korupcijom i ekonomskim stanjem u toj naftom bogatoj državi. Prosvjedi se u četvrtak održavaju i na nekoliko lokacija na jugu Iraka. Kasno u srijedu zapaljene su kuće lokalnih dužnosnika u gradu Harafu koji se nalazi oko 25 kilometara sjeverno od južnog grada Nasirije.

Vlada premijera Adela Abdula Mahdija provela je neke mjere u pokušaju da smiri prosvjede, poput isplata najsiromašnijima i stvaranja većih poslovnih prilika za fakultetski obrazovane. No vlada ne uspijeva zadovoljiti sve snažnije zahtjeve prosvjednika za reformom sektaškog političkog sustava i odlaskom cijele vladajuće elite.

Ovi nemiri najveći su i najkompleksniji izazov za čelnike koji su došli na vlast nakon američke invazije i svrgavanja Sadama Huseina 2003. godine.