kriza

Ponovo prosvjedi u Iraku

13.11.2019 u 15:13

Bionic
Reading

U Bagdadu i na jugu Iraka u srijedu su ponovno održani prosvjedi protiv iračkih vlasti, koje su pod sve jačim pritiskom UN-a da pokrenu reforme

Od 1. listopada ubijeno je više od 300 osoba, uglavnom prosvjednika, prema službenim podacima.

Nakon tih smrtnih slučajeva uz sve jaču represiju i brojna uhićenja i zastrašivanja činilo se da će prosvjedi utihnuti. Ali u srijedu se bagdadski trg Tahrir ponovo napunio, posebice nakon poziva na opći štrajk nastavnika.

'Tu smo kako bismo podržali prosvjednike i njihove legitimne zahtjeve', rekao je jedan sudionik prosvjeda na trgu Tahrir.

U Basri, velikoj naftnom gradu na obali, održani su mimohodi, nakon nekoliko dana žestokog nasilja i više desetaka uhićenih.

Oko tisuću studenata podizalo je u srijedu kamp nakon što je prije tjedan dana policija zapalila njihove šatore. U Nasiriyi i Diwaniyi, na jugu zemlje, škole su i dalje zatvorene.

Za mnoge prosvjednike sa šijitskog juga zemlje, veliki ajatolah Ali Sistani, dao je u ponedjeljak novi poticaj prosvjednom pokretu izjavom da se 'prosvjednici ne mogu vratiti doma bez potrebnih reformi'.

Sada se čini da bi početak rješenja mogao stići iz parlamenta.Tijekom poslijepodneva šefica UN-ove misije za pomoć Iraku, Unami, Jeanine Hennis-Plasschaert će prenijeti rezultate razgovora s velikim ajatolahom Sistanijem.

Vjerski dužnosnik podržao je UN-ov plan revizije izbornog zakona i amandmana Ustava, jedne od naftom najbogatijih zemalja svijeta, kao i jedne od najkorumpiranijih.

Irak proživljava prvi spontani prosvjedni pokret. Prosvjednici drže da se 16 godina nakon pada diktatora Sadama Huseina, urušava sustav izgrađen pod okriljem Sjedinjenih Država.

Vodstvo zemlje je zbilo redove, premijer Ade Abdel Mahdi je prestao objašnjavati zašto neće dati ostavku. Predsjednik Barham Saleh, sada je redovno uz premijera i velika većina stranaka se ujedinila.

Na poziv moćnog iranskog generala Kasema Soleimanija, dogovorili su se da će zaustaviti prosvjede. Od tada je 18 prosvjednika ubijeno, mnogi pravim mecima, prema medicinskim izvorima.