velika koalicija

Iračani skupa sa Sirijcima, Irancima i Rusima vode rat protiv ISIL-a

04.11.2017 u 11:54

Bionic
Reading

Okruživši Islamsku državu s obje strane zajedničke granice, Irak i Sirija žele konačno poraziti džihadiste ali se istodobno moraju pripremiti na mogućnost da poraženi ekstremisti ostanu aktivni u drugim dijelovima zemlje, upozoravaju stručnjaci

Ne navodeći detalje, vojni izvori potvrdili su suradnju između sirijske i iračke vojske oko zauzimanja posljednjeg uporišta IS-a u većim dijelom pustinjskoj zoni duž doline Eufrata.

Irački general Jahija Rasul, glasnogovornik Zajedničkog operativnog zapovjedništva govori o "suradnji sa sirijskom vojskom", a sirijski vojni izvor izvješćuje o postojanju "dvorane za operacije koja okuplja Sirijce, Ruse, Iračane i Irance u Bagdadu".

Što god bilo, cilj je isti: otarasiti se džihadista koji su izgubili veliki dio teritorija osvojenog 2014.

  • +10
Žestoke borbe u Iraku Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Ahmed Saad

Za Michaela Knightsa, istraživača s Washingtonskog instituta za bliskoistočnu politiku, Sirija i Irak "napadaju istog neprijatelja" te s obzirom na brze pobjede u Tal Afaru i Haviji u Iraku, povrat pogranične zone s iračke strane mogao bi trajati samo "dva tjedna".

Na kraju te bitke, Irak bi prekinuo više od tri godine dugu IS-ovu okupaciju gotovo trećine njegova teritorija. Sirija bi također mogla ubrzo protjerati džihadiste iz pokrajine Deir Ezor u kojoj sada kontroliraju samo 35 posto teritorija.

No, za pukovnika Ryana Dillona, glasnogovornika međunarodne koalicije predvođene SAD-om, džihadisti koji uspiju pobjeći "sakrit će se u pustinji".

Doći će do doline Eufrata, pogranične zone poznate po svojim krijumčarima, kojom su već prije 15 godina prolazili džihadisti i ostali ekstremni borci, dodaje američki pukovnik.

"Pustinjski karakter tih dijelova teritorija otežat će njihovu totalnu pacifikaciju, ostaci IS-a mogli bi ostati aktivni i nakon poraza", dodaje Karim Bitar, istraživač na Institutu za međunarodne i strateške odnose.

Zapravo, džihadisti "su se vratili ondje gdje su bili 2013.", tvrdi Knights. "Nastavit će s pobunom kakva je bila na početku, prije proglašenja njihova kalifata, sada u raspadu, u lipnju 2014.