HRVATSKI NARODNI SABOR

Inzko: Razdoblje paralelnih instutucija je iza nas

20.04.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko izjavio je u srijedu, u povodu zasjedanja i odluka Hrvatskog narodnog sabora (HNS), kako će nastaviti surađivati sa svim političarima i stranaka u toj zemlji koji poštuju njen ustav i zakone no istodobno je upozorio kako nitko nema pravo na ekskluzivno zastupanje interesa jednog naroda.

'Niti jedna stranka ili pojedinac nema isključivo pravo predstavljati bilo koji konstitutivni narod. Ono što je potrebno više nego ikad je iskren dijalog u okviru institucija ove zemlje koje imaju mandat da usvajaju i provode promjene. Razdoblje paralelnih institucija je iza nas. Jedino mjesto da se donesu promjene jest unutar nadležnih institucija ove zemlje', stoji u Inzkovoj izjavi dostavljenoj medijima u Sarajevu.

Inzko konstatira kako je napredak u BiH moguć te da to uključuje rješavanja brojnih pitanja o kojima se govorilo tijekom sabora HNS-a.

Ne komentirajući posebno zaključke sabora HNS-a, Inzko je konstatirao kako je trenutačno prvi preduvjet za postizanje napretka utemeljenje Doma naroda parlamenta BiH i imenovanje Vijeća ministara jer je od izbora prošlo više od šest mjeseci.

'Naredne tri i pol godine predstavljaju još jednu šansu političarima Bosne i Hercegovine da pokažu jesu li u stanju ostvariti pozitivne promjene kakve žele građani ove zemlje i zemlju ponovo dovesti na put ka euroatlantskim integracijama', stoji u izjavi.

Visoki je predstavnik poručio kako je pravo mjesto za provedbu ustavnih reformi parlament BiH.

Većina reakcija na zaključke sabora HNS-a razmjerno je suzdržana.

Hrvatske stranke koje nisu sudjelovale na saboru, a čine dio vladajuće koalicije u Federaciji BiH, to su okupljanje ocijenile uglavnom kao stranački skup HDZ BiH i HDZ 1990.

Federalni premijer Nermin Nikšić (SDP) lokalnim je medijima kazao kako nikakve jednostrane odluke ne mogu riješiti niti promijeniti stanje u BiH.

'Demokratsko je pravo dva HDZ-a i svake druge stranke da budu zadovoljni ili nezadovoljni rezultatima izbora. To što su nisu sretni jer moraju ići u oporbu ne znači da ucjenama mogu nešto mijenjati. Oni moraju prihvatiti standarde koji u ovom trenutku vrijede u BiH kao i u drugim demokratskim zemljama gdje vlast formira onaj tko dobije 50 posto plus jedan glas', kazao je Nikšić najavivši kako će federalna vlada nastaviti raditi svoj posao i rješavati nagomilane probleme.

Stranke iz Republike Srpske različito su regairale na sabor HNS-a. Iz vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika dana je potpora zasjedanju HNS-a.

'Ovo treba uvažiti kao upozorenje da se BiH pristupi na drugačiji način', izjavio je glavni tajnik SNSD-a Rajko Vasić.

Predsjednici oporbene Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić i Partije demokratskog progresa (PDP) Mladen Ivanić izjavili su pak kako je rezolucija HNS-a protivna interesima Republike Srpske jer ne govori izrijekom o neupitnosti tog entiteta.

'Prebacivanjem problema unutarnje organizacije Federacije BiH na cijelu BiH Hrvati neće naći partnera u SDS-u', izjavio je Bosić.

Rezolucija HNS-a je, među ostalim, zatražila uspostavu više federalnih jedinica od kojih bi barem jedna bila s hrvatskom većinom.

Hrvatski narodni sabor (HNS) u BiH ponovno je uspostavljen u utorak u Mostaru, na zasjedanju kojemu je nazočilo blizu 500 izabranih hrvatskih dužnosnika koji su zatražili izjednačavanje prava Hrvata s pravima druga dva naroda u BiH. Sudionici su najavili da neće priznati uspostavljenu vlast u Federaciji BiH, koju je bez najvećih hrvatskih stranaka ustrojio SDP BiH, te su zatražili donošenje ustavnih promjena koje bi izjednačile prava Hrvata s druga dva naroda Srbima i Bošnjacima. Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović objasnio je kako su sve odluke na saboru donesene sukladno ustavu i zakonima BiH, te da neće pribjegavati nikakvim nezakonitim potezima.