KRŠENJE DAYTONA

Inzko protiv referenduma u Republici Srpskoj

14.04.2011 u 21:18

Bionic
Reading

Visoki međunarodni predstavnik u BiH najavio je u četvrtak da će se međunarodna zajednica vjerojatno usprotiviti referendumu u Republici Srpskoj (RS) preispitivanju uspostave državnoga suda BiH i državnog odvjetništva, a predsjednik vlade RS Milorad Dodik istodobno je opovrgnuo da raspisivanje referenduma vodi odcjepljenju tog entiteta.

'Što se tiče referenduma, nema namjera o secesiji, nego je riječ o odgovoru na pitanje koje je nametnuto izvan ustava i Daytonskog sporazuma. Ove su institucije usmjerene isključivo protiv interesa Republike Srpske', rekao je Dodik za medije u Republici Srpskoj.

Objasnio je kako želi čuti odgovor građana tog entiteta o nametnutim odlukama visokog predstavnika.

Rekao je kako očekuje da međunarodna zajednica neće reagirati na organiziranje referenduma.

'Za to nema nikakve potrebe. Sud i tužiteljstvo trebaju promijeniti način rada', rekao je Dodik.

Visoki međunarodni predstavnik odbio je u četvrtak mogućnost da niže razine vlasti ukinu državne institucije. 'Ne može općina ni neki entitet mijenjati niti rušiti državne institucije. To ne dolazi u obzir', rekao je Inzko odgovarajući na pitanje o odluci parlamenta Republike Srpske da raspiše referendum u tome entitetu o 'nelegalnoj uspostavi državnog suda i tužiteljstva BiH'.

Dodao je da će se međunarodna uprava u BiH najvjerojatnije usprotiviti održavanju referenduma.

Parlament Republike Srpske odlučio je u srijedu raspisati referendum na kojem bi se građani tog dijela BiH očitovali o, kako navodi parlament, 'nezakonitim odlukama visokih predstavnika međunarodne zajednice, a posebice o radu suda i tužiteljstva na državnoj razini'.