IZVOZNI PROIZVOD

Inženjerka otkriva kako je kreirala kapu za poboljšanje moždanih funkcija

10.04.2016 u 18:00

  • +6

Pamel EEG kape

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Zahvaljujući dogogodišnjem radu u neurofiziološkom EEG laboratoriju u jednoj zagrebačkoj klinici često je imala priliku raditi s EEG kapama za koje je smatrala da ih se ipak može doraditi i osuvremeniti. Tako je nastala ideja da krene sa inovacijom EEG kapa. Tako se je ideja o inovaciji pretvorila u komercijalizaciju, smatra Milica Pavić koja je vlasnica tvrtke Pamel za proizvodnju Comby EEG kapa.

Svakodnevni rad s pacijentima potaknuo ju je na razradu ideje koja je danas postigla svoj konačni, suvremeni izgled i funkciju.

'Radila sam na neurofiziologiji na KBC-u Zagreb, a po struci sam inženjer elektrotehnike. Kod nas je dolazilo mnogo liječnika i tehničara na edukaciju iz područja epilepsije i EEG dijagnostike', započinje svoju priču Pavić.

Raspored elektroda je ključan

Tvrtka Pamel postoji od 1992.godine, a danas surađuju sa zemaljama poput makedonije, Srbije, BiH, ali i SAD-a i Rusije. Proizvode sedam različitih veličina EEG kapa obzirom na obujam glave, kao i različite vrste obzirom na broj elektroda i područje primjene (EEG kape za dogotrajna snimanja, specijalna poligrafska simanja.

'Ono što je jako bitno da svaka elektroda ima svoje ime i mora detektirati određenu regiju na glavi za koju je predviđena kako bi pregled bio uspješno izveden. Kape se postavljaju prema opsegu glave, a radi bolje prepoznatljivosti kape su u različitim bojama. Kapa ima i poseban konektor koji se uključuje u kompjutere. Da bismo EEG kapu stavili na glavu, moraju se znati četiri osnovne polazne točke kako bismo odabrali pravu veličinu kape i pravilno je postavili na glavu ', priča kreatorica EEG kapa.

Prijašnje kape su funkcionirale tako da se svaka elektroda morala spajati s kontaktnom žicom, pa se pacijent nije smio previše pomicati tijekom pregleda. Danas je ova suvremenija verzija olakšala i pacijentima i liječnicima.

'Kada tehničar obavlja pregled, liječnik ne zna koje su regije mozga zapravo snimljene, (ukoliko elektrode nisu pravilno postavljene- a često nisu), a na ovaj se način to izbjegne. S druge strane, olakša se i pacijentima, jer ih se puno manje dira po glavi', objašnjava Pavić.

Kapama do boljih moždanih funkcija

Prošle godine ove su kape bile proglašene najboljim kapama za kvantifirani EEG. Jedan od razloga je i mogućnost da se kapa koristi i u terapijske, ne samo u dijagostičke svrhe.

'Treningom možete utjecati na svoje moždane valove, doći do rezultata da postignete određene frekvencije u pojedinim regijama, na taj način poboljšavate funciju mozga a time se riješavaju određeni poremećaji. Radi se na poboljšanju funkcioniranja mozga. Ujedno, na ovaj se način treningom može pomoći kod AD/HD-a, autizma, depresije, PTSP-a, kod ovisnosti, kod epilepsije', navodi vlasnica tvrtke Pamel.', navodi vlasnica tvrtke Pamel.

'Jednako tako, na ovaj se način radi i na poboljšanju moždanih funkcija, što je jednako važno i kod zdravih osoba primjerice, managera, sportaša i svih koji žele poboljšati i sačuvati svoje zdravlje, za postizanje vrhunske izvedbe te se treningom naučiti upravljati stresom', tumači Pavić.