drama u centru zagreba

Inženjer građevine o urušavanju zgrade: 'Do propusta je sigurno došlo'

02.05.2023 u 18:34

Bionic
Reading

Juraj Pojatina, diplomirani inženjer građevine iz Hrvatskog centra za potresno inženjerstvo, u Dnevniku N1 komentirao je današnji incident u Zagrebu i urušavanje dijela zgrade i skele.

'Dogodio se kolaps dijela konstrukcije koji je pao na skelu pa van gradilišta. Teško je sad govoriti o uzrocima, to će utvrditi inspekcijski nadzor', rekao je Pojatina na N1.

'Do propusta je sigurno došlo, ali teško je sad govoriti čiji je propust. Htio bih upozoriti da su krovni parapeti, do čijeg je kolapsa došlo, vijenac, i inače jedni od nestabiljnijih elemenata na krovištu. To smo mogli vidjeti i u zagrebačkom potresu kad je mnoštvo vijenaca palo na ulicu', dodao je.

Ističe da postoje mjere privremenog pridržavanja takvih elemenata poput vijenca.

Pojatina kaže da ne vjeruje da je muzej u lošijem stanju nego se mislilo. 'On je, kao i svaka građevina ovdje, poznatih elemenata i sklopova, radi se o dotrajaloj konstrukciji koju je onda u fazi rekonstrukcije potrebno dodatno osigurati', pojasnio je.

Vatrogasci uklanjaju ostatak zgrade koja se urušila u Klaićevoj ulici Izvor: Pixsell / Autor: PATRIK MACEK/PIXSEL

'Tko radi taj i griješi. Situacije kojima svjedočimo, s jedne strane to je pokazatelj propusta, ali isto tako da se radi. Nakon tog početka obnove kojeg smo dugo čekali, sad smo konačno dočekali u većem zamahu obnovu, posebno javnih zgrada, a nadam se uskoro i stambenih', kazao je.

  • +16
Skela i dio zgrade urušili se na automobile u Klaićevoj ulici Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Govoreći o težini obnove u centru glavnog grada uz prometnice, Pojatina je rekao: 'To je izuzetno zahtjevno upravo zbog pitanja sigurnosti. Ograda je tu postavljena na rubu gradilišta, to je zapravo gradski pojas koji se uzima na privremeno korištenje tako da gradilište može funkcionirati, a postoji prolaz.'