NEMA OZLIJEĐENIH

Urušio se krov Muzeja za umjetnost i obrt u centru Zagreba

02.05.2023 u 13:17

Bionic
Reading

Urušio se krov Muzeja za umjetnost i obrt, zgrade u centru Zagreba koja je u obnovi. Dio vijenca krova pao je na građevinsku skelu dužine 20 metara, koja je izazvala oštećenje na obližnjim parkiranim automobilima

'Dosad nismo imali primjedbi na radove, dogodilo se, zašto, ne znam, ali saznat ćemo. Sreća da je tu drvored koji je zaštitio Klaićevu, velika je sreća i da nikog nije bilo u autima, da nije palo na aute koji su prolazili. Je li bilo propusta ili nije, ne znam, to će se morati utvrđivati naknadno', rekao je ravnatelj tog muzeja Miroslav Gašparović.

Prema njegovim informacijama, u zgradi su u trenutku urušavanja bili samo radnici koji su radili na njezinoj obnovi.

  • +16
Skela i dio zgrade urušili se na automobile u Klaićevoj ulici Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

U urušavanju zgrade nema ozlijeđenih, a oštećeno je najmanje pet automobila. Očevici javljaju da je nakon urušavanja krova Klaićevu ulicu preplavio gust oblak dima, a radnici koji su radili u podnožju zgrade su se razbježali.

  • +7
Prometna gužva u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Zbog urušavanja je na prometnoj žili kucavici, popularnom Zelenom valu, obustavljen promet pa se stvaraju velike gužve u centru grada.

Vatrogasci uklanjaju ostatak zgrade koja se urušila u Klaićevoj ulici Izvor: Pixsell / Autor: PATRIK MACEK/PIXSEL

Dogradonačelnik Zagreba Luka Korlaet je potvrdio da nitko od radnika nije ozlijeđen, a sva materijalna šteta, tvrdi, bit će nadoknađena. 'Ova zgrada je sagrađena 1888. godine, zaštićeno kulturno dobro, jako ju je teško obnoviti. Za obnovu se javila zajednica od tri ponuđača s dobrim referencima, s njima nije bilo nikakvih problema. Taj komad zida koji se urušio iznimno je osjetljiv za postupanje. Istraga će pokazati što se točno dogodilo', rekao je i dodao da je plan da se dio Klaićeve očisti do kraja dana.