LOCIRATI I UHITITI

Interpol raspisao crvenu tjeralicu za troje Šešeljevih radikala

31.03.2017 u 11:01

  • +14

Predizborni skup Vojislava Šešelja

Izvor: Pixsell / Autor: PIXSELL

Bionic
Reading

Interpol je izdao crvene tjeralice za troje članova Srpske radikalne stranke (SRS): Petrom Jojićem, Vjericom Radetom i Jovom Ostojićem na zahtjev Haškog suda, pišu srpski mediji

Troje radikala terete za utjecanje na svjedoke na suđenju za ratne zločine protiv šefa SRS-a Vojislava Šešelja, donijelo je sudsko veće Haškog tribunala 5. listopada prošle godine, a sredinom studenoga skinuta je oznaka tajnosti s njih. Srbija je odbila radikale izručiti Haškom sudu.

Viši sud u Beogradu, naime, zaključio je da postoji pravna obaveza Srbije da izručuje Haagu samo optužene za ratne zločine, genocid i zločine protiv čovječnosti, što kod radikala nije slučaj jer se terete za nepoštovanje suda, odnosno utjecaj na svjedoke u postupku protiv Šešelja. Haško tužilaštvo optužilo je Radetu, Jojića i Ostojića za nepoštovanje suda, odnosno da su radili pritisak na dvojicu svjedoka tužiteljstva da svjedoče u korist Šešelja nudeći im protuusluge.

Tribunal je tražio od Srbije da hitno promijeni svoje zakonodavstvo kako bi bilo u skladu s međunarodnim obavezama, među kojima je i ispunjenje naloga za uhićenje i izručenje spomenutih radikala. Šešelj je u ožujku 2016. prvostupanjskom presudom Suda u Hagu oslobođen svih optužbi za ratne zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini tijekom ratova devedesetih godina prošlog stoljeća i za protjerivanje Hrvata iz Vojvodine. Presuda je izazvala negodovanje i bijes u Hrvatskoj i nesrpskom dijelu BiH. U tijeku je žalbeni postupak.