DAN SIGURNIJEG INTERNETA

Internetsko nasilje među djecom u Hrvatskoj vrlo je rašireno

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 07.02.2018 17:11
  • Objavljeno 07.02.2018 u 17:11
Društvene mreže našle su se na udaru novog njemačkog zakona

Društvene mreže našle su se na udaru novog njemačkog zakona

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Povodom obilježavanja međunarodnog Dana sigurnijeg interneta saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku u srijedu je održao tematsku sjednicu 'Sigurnost djece na internetu'

Predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak istaknuo je kako je internetsko nasilje u Hrvatskoj, kao i u Europi, vrlo rašireno. Kao primjer naveo je nedavno objavljenu tučnjavu dviju djevojaka u Splitu koja je inicirana na društvenim mrežama.

'Trebamo razgovarati i sistematski pristupiti kroz ministarstva obrazovanja, socijalne politike i unutarnjih poslova kako bi se više angažirali u edukaciji, zaštiti i prevenciji nasilja među djecom', poručio je Ramljak.

Zadnjih deset godina Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i zadnjih pet godina Centar za sigurniji Internet pokušavaju kroz preventivne programe i podizanje svijesti te aktivnom borbom protiv ilegalnih sadržaja na internetu napraviti da djeca budu sigurnija, kazao je.

Ramljak je poručio i da je velika odgovornost na roditeljima jer se djeca ponašaju onako kako vide kod kuće, no, dodao je da roditelji često nisu dovoljno educirani kako bi mogli pratiti djecu. Potrebno je jačati i odnos djece i roditelja na način da se dijete može povjeriti roditelju kada ima problem u virtualnom svijetu, kao i u stvarnom životu, ističe Ramljak.

Najpopularnije društvene mreže

Izvor: Profimedia / Autor: NN

Predsjednica Odbora Ines Strenja Linić (Most) smatra da je potrebno bolje povezati Centar za nestalu i zlostavljanu djecu sa svim nadležnim institucijama jer je danas cyber-bulling izuzetno raširen.

Zlostavljanje djece na internetu ponekad je možda i jače od onoga što se događa u svakodnevnom životu, jer se događa 24 sata, događa se kada se dijete makne iz škole i može dovesti do pogoršanja psihičkog stanja djeteta, pa i težih posljedica zbog čega se dijete ne može vratiti u normalno stanje i funkcionirati, upozorava Strenja Linić.

Nekontroliranje predatora koji vrebaju djecu na internetu omogućuje da ih se izvede u stvarni svijet u kojem dolazi i do još ozbiljnih posljedica i zlostavljanja, istaknula je.

Najavila je da će Odbor pozvati Ministarstvo unutarnjih poslova da dio ovlasti prenese i na Centar za nestalu i zlostavljanu djecu koji ima telefon na koji se javljaju stručne osobe kada djeca nestanu te apelira na njihove bolje povezivanje i suradnju ta dva sustava.

Na tematskoj sjednici Odbora sudjelovali su predstavnici Ministarstva pravosuđa, unutarnjih poslova, znanosti i obrazovanja, pravobraniteljica za djecu, sutkinje za djecu i mladež te Lavice, udruga majki koja se bori protiv pedofila.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!