strašni podaci

Svake minute internetom se podijeli 160 slika seksualnog zlostavljanja djece

01.06.2023 u 12:31

Bionic
Reading

Svake minute internetom se podijeli 160 slika ili videozapisa seksualnog zlostavljanja djece, stoga su Centar za nestalu i zlostavljanu djecu te Centar za sigurniji Internet u četvrtak pozvali na potpisivanja peticije za sigurnije mjere zaštite djece na digitalnim platformama.

Europski parlament će tokom ove godine glasati o ključnom zakonu koji će uspostaviti zakonsku obavezu i odgovornost za digitalne tvrtke i platforme kao što su Meta, Viber, Google, TikTok, Twitter i drugi, da pronalaze, prijavljuju i uklanjaju materijal sa seksualnim iskorištavanjem djece te uvedu sigurnije mjere zaštite djece na digitalnim platformama.

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu i Centar za sigurniji Internet, povodom Međunarodnog dan djeteta, pozivaju roditelje, odgajatelje, influencere, mlade osobe na potpisivanje peticije kojom iskazuju podršku prijedlogu zakona koji će stići pred europske zastupnike.

Samo su prošle godine internetske tvrtke detektirale 87 milijuna slika i videozapisa seksualnog zlostavljanja djece, uglavnom u online porukama, naveli su.

''Kod online zlostavljanja broj promatrača puno je veći, žrtva nema kontrolu nad time kada će sadržaj biti uklonjen, a sadržaj se često ponovno pojavljuje s vremenskim odmakom na drugim platformama. Time je sam oporavak kod žrtve dugotrajniji” izjavio je predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak.

Također je otkriveno da su se komercijalne stranice koje iskorištavaju seksualno zlostavljanje djece za zaradu udvostručile svoj profit od 2020. godine, dodao je Ramljak.