transakcija

Intel kupuje izraelskog proizvođača čipova za 5,4 milijardi dolara

15.02.2022 u 16:32

Bionic
Reading

Američki tehnološki div Intel objavio je u utorak da će kupiti izraelskog proizvođača čipova Tower Semiconductor za 5,4 milijarde dolara, naznačivši da planira iskoristiti priliku koju otvara ogromna potražnja za poluvodičima

Izraelska tvrtka proizvodi čipove za automobile, medicinske senzore i elektrosustave, a Intelu bi trebala pomoći da pokuša ugroziti dominantnu poziciju tajvanskog TSMC-a, najvećeg proizvođača čipova u svijetu.

"Towerov portfelj specijalizirane tehnologije i geografski doseg... pomoći će Intelu da proširi usluge proizvodnje čipova i omogućit će nam da se približimo cilju, a to je pozicija velikog pružatelja kapaciteta za proizvodnju čipova širom svijeta", rekao je izvršni direktor Intela Pat Gelsinger.

Čipovi su pak u posljednje vrijeme jako tražena roba, posebno u automobilskom sektoru, dok su proizvođači elektronike uspjeli nabaviti dovoljno zaliha, pa ih trenutna nestašica manje pogađa.

Intel je u siječnju objavio da će uložiti 100 milijardi dolara u gradnju kompleksa za proizvodnju čipova u američkoj saveznoj državi Ohio, koji bi mu trebao ponovo osigurati dominaciju u proizvodnji čipova i ublažiti ovisnost SAD-a o azijskim pogonima.

Američka kompanija posluje u Izraelu već gotovo 50 godina i spada među njegove vodeće dobavljače.  

Akviziciju Tower Semiconductora namjeravaju financirati gotovinom iz bilance, a transakciju su jednoglasno odobrili upravni odbori obje tvrtke.

Očekuje se da će transakcija biti zaključena za otprilike godinu dana, nakon pribavljanja regulatornih dozvola i ispunjavanja uobičajenih uvjeta zaključivanja, uključujući zeleno svjetlo Towerovih dioničara.