FOTOGRAFIRAJ I PRIJAVI

Inovativnom aplikacijom do manje ilegalnih odlagališta

25.01.2013 u 22:25

Bionic
Reading

Župan Istarske županije Ivan Jakovčić i gradonačelnici Pule, Buzeta i Umaga Boris Miletić, Valter Flego i Vili Bassanese potpisali su danas u sjedištu Istarske županiji u Puli Sporazum o obvezama i načinu korištenja Web-GIS aplikacije i službene baze podataka o ilegalnim odlagalištima na području Istarske županije

Riječ je o tehnološkoj inovaciji u načinu vođenja podataka u upravljanju prostorom i podacima o zaštiti prirode i okoliša. Naime, Istarska županija je u sklopu europskog projekta DIVA izradila prvu Web-GIS aplikaciju i mobilnu aplikaciju koje će se koristiti za prijavljivanje divljih odlagališta otpada. Svatko će moći, naiđe li na neko ilegalno odlagalište, fotografirati ga i prijaviti na stranicama www.diva.istra-istria.hr, što će se moći učiniti s računala ili mobitelom s kamerom.

To je jedinstven projekt takvog tipa u Hrvatskoj jer prati razvoj situacije na terenu i dinamičkog je pristupa problematici, odnosno omogućuje javnosti pristup informacijama o okolišu i sudjelovanje u odlučivanju o pitanjima zaštite okoliša.

Projekt ima za cilj kako sanaciju divljih odlagališta, tako i podizanje svijesti građana o njihovoj štetnosti. Provodi se u sklopu IPA Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenije i Hrvatske od 2007., a trajati će do kraja ožujka 2013. godine. Vodeći partner je Općina Kopar, a ukupna vrijednost projekta iznosi 644.270,89 eura, od čega Istarska županija koristi 113.592,48 eura. Za izradu internetske i mobilne aplikacije utrošeno je 107 tisuća kuna, od čega se 85 posto osigurava iz fondova EU.