međunarodna zajednica

'Inicijativa SDA za osporavanje imena Republike Srpske je kontraproduktivna i neodgovorna'

29.01.2019 u 17:45

Bionic
Reading

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC), tijela koje koordinira djelovanje predstavnika međunarodne zajednice u toj zemlji a čine ga najutjecanije zapadne zemlje te Rusija i Turska, pozvao je u utorak sve političare i stranke u BiH da se suzdrže od poteza koji vode ka daljim podjelama unutar zemlje i ometaju provedbu nužnih reformi a u tom konktekstu izravnu kritiku uputili su Stranci demokratske akcije (SDA) zbog pokretanja inicijative za ocjenu ustavnosti naziva Republike Srpske dok su neizravno kritizirali postupke predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika te neka stajališta HDZ BiH odnosno Hrvatskog narodnog sabora (HNS)

Upravni odbor PIC-a uobičajeno se sastaje svakih šest mjeseci no ovoga puta izvanredno je zasjedao na razini veleposlanika država-članica na zahtjev Rusije i to zbog najave Stranke demokratske akcije (SDA) da će pred Ustavnim sudom BiH pokrenuti postupak preispitivanja ustavnosti naziva RS.

U izjavi Upravnog odbora PIC-a stoji kako su u tom tijelu svjesni problema koji proistječu iz diskriminacije konstitutivnih naroda i građana u BiH no smatraju kako takve probleme treba rješavati "na odgovarajući način".

Inicijativu SDA za osporavanje imena RS pred Ustavnim sudom BiH ocijenili su kao "kontraproduktivnu i neodgovornu" imajući u vidu da su nazivi entiteta ugrađeni u ustav Bosne i Hercegovine.

"Takve inicijative podrivaju izgradnju povjerenja među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima, a izgradnja povjerenja predstavlja temelj za prijeko potrebno pomirenje u BiH", stoji u izjavi.

Upravni odbor PIC-a istaknuo je i kako jasno podupire očuvanje teritorijalnog integriteta BiH što znači kako neće biti prekrajanja mape BiH.

Stoga su uputili riječi "oštre osude" nedavne retorike i poteza kojima se dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH ili pak zahtijeva teritorijalna reorganizacija zemlje što je očita aluzija na Dodikove istupe kojima se dovodi u pitanje opstanak BiH odnosno najavljuje mogućnost otcjepljenja RS.

Upravni odbor PIC-a osudio je kao neprihvatljive i "sve pokušaje političkih aktera da niječu odluke Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY)" podsjećajući kako to nije u skladu sa međunarodnim obavezama BiH, uključujući i njen europski put. To je jasna aluzija na deklaraciju koju je prošlog tjedna usvojio Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH osporavajući ICTY-u pravo donošenja ocjene kako je uspostava Herceg-Bosne predstavljala udruženi zločinački pothvat.

Upravni odbor PIC-a na kraju je pozvao sve strane u BiH da se suzdrže od daljih poteza i retorike koji vode podjelama, te da se konstruktivno uključe u uspostavu vlasti na svim razinama kako bi zemlja krenula naprijed.

Takvim ishodom odnosno usvojenom izjavom nije bio zadovoljan ruski veleposlanik Peter Ivancov koji je prvi napustio sjedište Ureda visokog predstavnika (OHR).

"Rusija se nije suglasila s izjavom PIC-a jer je uopćena. Svi su krivi i nitko nije kriv", kazao je novinarima Ivancov napuštajući sjednicu.

Inicijativu SDA i najavu priziva Ustavnom sudu da bi se promijenilo ime RS opisao je kao "ozbiljnu grešku" koja izaziva nestabilnost, smanjuje povjerenja među narodima u BiH te blokira uspostavu vlasti na temelju rezultata izbora iz listopada prošle godine.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prošlog je tjedna naznačio kako su u toj stranci spremni na šestomjesečnu odgodu slanja priziva Ustavnom sudu ali bi mogli i u cijelosti odustati od te inicijative ukoliko u ovom razdoblju vlasti RS pokažu da su spremne poštovati prava pripadnika svih naroda i zajamčiti im ravnopravnost kao i da prestanu osporavati cjelovitost i teritorijalni integritet BiH.