SAMIT U 16 SATI

Ines Sabalić iz Bruxellesa: Cameron će se umiljavati Uniji, ali za njega nema doručka

28.06.2016 u 15:07

Bionic
Reading

Britanski premijer David Cameron danas će službeno obavijestiti šefove država i vlada 27 zemalja članica o rezultatima referenduma kojim su građani njegove zemlje izglasali napuštanje Europske unije. S lica mjesta, iz Bruxellesa izvještava dopisnica tportala Ines Sabalić. Kako god se nadigravali oko datuma izlaska Velike Britanije, jedno je sigurno - drugi dan summita predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk organizirat će doručak za sve lidere - osim Davida Camerona

Na izvanrednom summitu Europske Unije (EU), koji počinje u 16 sati David Cameron trebao bi reći će da Velika Britanija nema namjeru odmah se pozvati na Članak 50 Ugovora. Taj je ugovor pravni temelj Unije umjesto Ustava, a člankom 50 poteže se proces razdruživanja članice od zajednice.

Podsjetit će ih Cameron da britanska Vlada ne pada njegovom ostavkom, nego će Konzervativna stranka nakon unutarnjih konzultacija, imenovati drugu osobu. Zbog toga će na narednom summitu EU-a u listopadu nastupiti novi britanski premijer.

Na taj način, pozivajući se da više neće imati legitimitet, Cameron nastoji izbjeći presiju velike većine ostalih članica da London odmah, što prije, počne proces razdruživanja, kako nejasnoće oko statusa ne bi negativno djelovale i na političku scenu u Uniji i na tržišta.

Finese koje će imati veliku ulogu

Prema nekima, moguće je da David Cameron ovim odlaganjem ostavlja prostor i za nove parlamentarne izbore koji bi u idealnom slučaju na vlast doveli izrazito proeuropsku parlamentarnu većinu koja bi mogla organizirati i drugi referendum.

Cameron će vjerojatno reći da su reakcije na rezultat referenduma u Britaniji izrazito podijeljene, da je referendum bio savjetodavan, a ne obvezujući te da je parlamentarna većina u Westminsteru, koja bi rezultate trebala odobriti, izrazito proeuropska. Čak i finese, napominje se, mogle bi u narednih par mjeseci odigrati veliku ulogu, i britanski premijer u odlasku želi kupiti to vrijeme za svoju zemlju, kako bi se, ako je moguće, izlazak Britanije čak i spriječio.

Jednako tako, David Cameron će, očekuje se, govoriti svojim kolegama o tome kako, bilo što bilo, Ujedinjeno Kraljevstvo želi imati što tješnje veze s kontinentom i naglašavati povijesne i političke veze i saveze.

U ovom trenutku, a pogotovo nakon što je jučer u hitnu posjetu Bruxellesu i Londonu doputovao američki glavni tajnik John Kerry, i nastupio kao da je Brexit svršen čin, čini se da su izgledi za takav razvoj događaja, tj. ostanak Britanije u EU-u, minimalne.

Farage provocirao: Što je, više vam nisam smiješan?

Zastupnik Europskog parlamenta i šef UKIP-a, stranke koja je predvodnica izlaska UK-a iz EU-a, Nigel Farage obratio se jutros, prije donošenja rezolucije, ostalim zastupnicima: 'Što, više vam nisam smiješan? Smijali ste mi se ovdje kad sam vam prije 17 godina, govorio kako ćemo izaći iz Unije. Više se ne smijete, a razlog jer ste ljuti, jer je vaš projekt propada, a vi to ne želite vidjeti. Živite u odbijanju da vidite stvarnost. Vaš moneta je bezvrijedna, osiromašili ste Grčku, ne želite vidjeti što vam je napravila gospođa Merkel pozivom izbjeglicama...' Nastavio je napadom na politički projekt Unije te na zastupnike, da nikad ništa konkretno u životu nisu radili. 'Herr Farage, ein Augenblick...', trenutak, gospodine Farage, ne možete tako vrijeđati, rekao mu je predsjednik Parlamenta Schulz. Farageovo obraćenje dočekalo je 'buuu' ostalih zastupnika, ali ih je Martin Schulz zaustavio. Farage je rekao da želi što prije izlazak iz Unije, i upozorio da će tisuće njemačkih radnika u auto industriji ostati bez posla, ako će EU imati pretešku ruku prema Britaniji. 'Ali čak i da postignemo ikakav dogovor s vama, bolje nam je vani, nego s vama', rekao je jutros.

Ali rasprava tu nije bila završena. Irski i škotski eurozastupnici govorili su o svojoj želji da ostanu dio EU-a. Vrlo dirljiv govor održao je škotski eurozastupnik Alyn Smith. Za vrijeme Farageova govora digao se na noge i govorio nakon njega: 'Govorim kao Škot, kao Europljanin. Ja sam ponosni Škot, ponosan Europljanin. Želim da moja zemlja bude europska, okrenuta suradnji, korektnosti... Građani Škotske, Sjeverne Irske, Londona, mnogo, mnogo Engleza, glasovali su za to da ostanu u ovoj obitelji država i naroda. Tražim od vas da se taj europski duh zapamti i zabilježi.'

'Škotska vas nije ostavila, nemojte ni vi ostaviti Škotsku', završio je svoju repliku Alyn Smith, dok su se drugi eurozastupnici digli na noge i dugo pljeskali, a Farage šutio i gledao.

Prevladava stav da se rezultat referenduma, kako god bio izrazito neugodan za obje strane, treba poštovati.  

Sa svoje strane, velike članice koje vode igru s europske strane, poručit će Davidu Cameronu da su bilo kakvi razgovori o modalitetima suradnje isključeni, sve dok se Britanija, potežući članak 50 ugovora, ne počne proces odvajanja.

Zahtijev EU: Povucite se odmah!

Ne samo to, nego će dati jasno na znanje da dosadašnje britansko članstvo i dogovori neće biti osnova za pregovore, nego da će se prema odmetnutoj članici ponašati kao 'prema bilo kojoj trećoj zemlji', što je naziv je za nečlanice Unije.

Dojam će pojačati i da je Europski parlament uoči početka summita donio rezoluciju u kojoj stoji da EP očekuje da Britanija svoje povlačenje iz EU-a započne odmah, bez odlaganja.

Napominjemo, ovo nije samo mišljenje nekog od zastupnika, pa čak ni predsjednika EP-a, nego službeni dokument - rezolucija.

Također, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker ovaj put službeno poziva London 'da što prije razjasni svoju situaciju'.

'Ne možemo dalje ovako. Volja (naroda) je izražena, sad treba povući konzekvencije', rekao je Juncker uoči summita. 'Sad je najvažnije da se Europljani osjećaju sigurni i zaštićeni', rekao je misleći na 27 ostalih članica.

Odnos će biti hladan, leden, bez koncesija

Prvi dan summita završit će se večerom koja upravo i služi tome da lideri govore slobodnije i nabacuju ideje i rješenja koja ih strogo ne obavezuju, ali mogu biti pravci prema rješenju. Cameron i ostali ovdje će posljednji put razmijeniti mišljenja.

Drugi dan summita, u srijedu ujutro, Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, a to je tijelo koje okuplja članice, organizirat će doručak za sve lidere - osim Davida Camerona. To će biti prvi put da je na ovom najvišem tijelu EU-a Ujedinjeno Kraljevstvo isključeno.

U srijedu će lideri, ali ne više i britanski premijer razgovarati o tome kako će se postaviti prema Londonu. Po riječima francuskog diplomata, odnos će biti vrlo hladan, leden, bez koncesija, jer odmetnuta članica, koliko god bila velika i važna, pa čak i ako su dijelom njezine primjedbe bile opravdane, mora osjetiti posljedice čina koji je ugrozio cijelu Uniju.