22 osobe poginule

Indonezijski bračni par kriv za bombaški napad u katedrali na Filipinima

23.07.2019 u 12:27

Bionic
Reading

Indonezijska policija objavila je u utorak kako pretpostavlja da je indonezijski bračni par počinio samoubilački napad u siječnju na jugu Filipina kada su detonirali eksplozive u katoličkoj katedrali pri čemu su poginule 22 osobe

Osumnjičenike, državljane Indonezije Rullie Rian Zeke i Ulfaha Handayanija, Turska je 2017. deportirala nakon što su pokušali ući u Siriju kako bi se pridružili tzv. Islamskoj državi, rekao je glasnogovornik policije Dedi Prasetyo.

'Bombaška samoubojstva u Filipinima izvelo je dvoje Indonežana', rekao je Dedi na konferenciji za medije dodavši kako je par u zemlju ušao ilegalno.

Rekao je kako je policija do novih saznanja došla nakon što su uhitili dvije osobe za koje se sumnja da su članovi lokalne militantne skupine Jemaah Ansyarut Daulah povezane s Islamskom državom.

Pet osoba koje su filipinske vlasti uhitile nakon bombaških napada otkrile su da su bombaši bili Indonežani, no identitet para tada nisu mogli utvrditi, rekao je glasnogovornik.

U bombaškom napadu 27. siječnja u gradu Jolo u pokrajini Sulu smrtno su stradale 22 osobe, a ozlijeđeno ih je više od sto.

Filipinske vlasti rekle su kako je napad planiran gotovo godinu dana te je proveden radi dobivanja financijskih sredstava od Islamske države i poticanja sukoba između muslimana i kršćana.