NARUŠENI ODNOSI

Indija poručila Kanadi da povuče 41 diplomata

03.10.2023 u 07:09

Bionic
Reading

Indija je rekla Kanadi da do 10. listopada iz Indije mora povući 41 diplomata, objavio je u utorak Financial Times

Odnosi između Indije i Kanade ozbiljno su narušeni nakon što su kanadske vlasti rekle da imaju vjerodostojne informacije o upletenosti New Delhija u ubojstvo separatističkog vođe Sikha i kanadskog državljanina Hardeeba Singha Nijjara (45), koje se dogodilo u lipnju u kanadskoj pokrajini Britanskoj Kolumbiji, a kojeg je Indija označila "teroristom".

Indija je optužbe odbacila kao apsurdne, a u rujnu je, kao odgovor na protjerivanje visokog dužnosnika indijske obavještajne službe iz Kanade, iz zemlje protjerala jednog kanadskog diplomata, a također je prekinula izdavanje viza Kanađanima.

Financial Times, pozivajući se na osobe upoznate s indijskim zahtjevom, objavio je da je Indija zaprijetila da će ukinuti diplomatski imunitet onim diplomatima kojima je rečeno da odu, a koji su ostali nakon 10. listopada.

Kanada u Indiji ima 62 diplomata, a Indija je rekla da bi se ukupan broj trebao smanjiti za 41, pišu novine.

Indijsko i kanadsko ministarstvo vanjskih poslova nisu trenutno odgovorili na zahtjeve Reutersa za komentar.

Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je ranije da postoji "klima nasilja" i "atmosfera zastrašivanja" protiv indijskih diplomata u Kanadi.

New Delhi je dugo nezadovoljan separatističkim aktivnostima Sikha u Kanadi.

Kanada ima najveću populaciju Sikha izvan Punjaba. Oko 770 tisuća ljudi na popisu stanovništva 2021. navelo je sikhizam kao svoju religiju.