CURI NA SVE STRANE

INA potrošila 500.000 eura na neizgrađene crpke

04.06.2010 u 08:58

Bionic
Reading

Za nekoliko benzinskih crpki na autocesti Rijeka – Zagreb Ina mjesečno plaća oko 30.000 eura koncesijske naknade, iako te crpke nikada nije izgradila, niti će to u skorije vrijeme učiniti

Samo za benzinsku crpku kod Vrbovskog najveća nacionalna naftna kompanija već dvije godine plaća ARZ-u koncesijsku naknadu od 9.000 eura mjesečno, pa je relativno jednostavno izračunati da je Ina dosad platila 216.000 eura s očitim ciljem da ništa ne napravi, nikoga ne zaposli i ništa ne zaradi kod Vrbovskog.

Kako doznaje Novi list, apsurd će za nekoliko mjeseci biti još veći, jer će od jeseni Ina početi plaćati dodatne penale za kašnjenje projekta, pa će mjesečna koncesija u Vrbovskom biti dvostruko veća i iznosit će 18.000 eura mjesečno.

To nije sve, jer od početka ove godine Ina za koncesiju u Vukovoj Gorici plaća penale u iznosu od 20.500 eura mjesečno shodno odredbama ugovora potpisanog s ARZ-om u kojem između ostalog stoji kako će se nakon isteka od dvije godine plaćati penali ukoliko ne bude izgrađen motel i restoran.

Tamo su barem crpke u pogonu, pa se nešto i zaradi, ali motela i restorana nema još ni u projektu, pa je zato naknada poskupila 100 posto i skočila na iznos od 41.000 eura mjesečno. Relativno je lako izračunati da je Ina dosad potrošila ukupno 339.000 eura za neiskorištene koncesije, kao i da će taj trošak već do kraja ove godine premašiti svotu od pola milijuna eura.

Tu ni teoretski neće biti kraj, jer se projektna dokumentacija, građevinske dozvole i ugovori o gradnji ne mogu realizirati ne samo do kraja ove, već vjerojatno ni do kraja iduće godine.
Na upit o razlozima zbog kojih nisu izgrađene crpke u Vrbovskom te motel i restoran u Vukovoj Gorici, koji je službeno upućen u ponedjeljak odgovor još nije stigao. Iako je trebao u ponedjeljak, pa utorak, pa srijedu…