REAKCIJA NA PISANJE MEDIJA

INA i USKOK bez komentara o sumnjivoj nabavi nafte

15.05.2012 u 17:26

Bionic
Reading

Ina uvijek surađuje s državnim tijelima i institucijama, a s istom praksom nastavit će i ubuduće, prokomentirala je hrvatska naftna industrija medijske napise da USKOK u toj tvrtki istražuje pronevjeru u kojoj je navodno izgubljeno oko milijardu i pol kuna

'Ina uvijek surađuje s državnim tijelima i institucijama. S istom praksom nastavit ćemo i ubuduće, pogotovo ako je riječ o službenim zahtjevima', priopćio je Sektor korporativnih komunikacija nakon upita jesu li USKOK-ovi istražitelji od Ine službeno zatražili da im preda dokumentaciju o nabavi nafte i naftnih derivata 2008. i 2009.

Glasnogovornik USKOK-a Vuk Đuričić nije želio komentirati te medijske tvrdnje.


Ne navodeći izvor "Večernji list" objavio je danas da je USKOK od nacionalne naftne kompanije zatražio cjelokupnu dokumentaciju o nabavi nafte i naftnih derivata tijekom 2008. i 2009. zbog čega je Ina, navodno, izgubila oko milijardu i pol kuna. Ističu da je taj gubitak doveo do financijskog kolapsa kompanije, golemoga poreznog duga te MOL-ovim preuzimanjem kontrole nad poslovanjem Ine.

"Večernji list" navodi da bi se na udaru USKOK-a moglo naći mnogo bivših visokih menadžera u Ini, na čelu s tadašnjim članom uprave za financije Zalanom Bacsem, koji bi trebao odgovoriti je li i zbog čega Ina barel nafte, bez financijskog osiguranja, kupovala po cijeni od 130 do 140 dolara, a zatim derivate prodavala po cijeni od 40 do 60 dolara za barel.

Istraga bi, navodno, trebala obuhvatiti i više Ininih poslovnih partnera, među kojima je i Imre Fazekas

Taj se mađarski naftaš spominjao na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučaju Ina-MOL, gdje bi se trebao pojaviti i kao svjedok. USKOK, naime, tvrdi kako je Fazekas sudjelovao u isplati pet milijuna eura na račun švicarske tvrtke Roberta Ježića, preko koje je navodno uprava MOL-a Sanaderu isplatila polovinu od deset milijuna eura mita za koje je mađarskome MOL-u prepustio upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji iz koje je pritom trebao izdvojiti nerentabilno plinsko poslovanje.