OZBILJNA BORBA

Imotski je povećao naknade za novorođenčad kakve ima malo tko u Hrvatskoj

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 27.02.2019 20:47
  • Objavljeno 27.02.2019 u 20:46
Imotski

Imotski

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Plač beba u Hrvatskoj sve se rjeđe čuje, a u Imotskom je prošle godine bilo 88 novorođenih stanovnika. Imotski je ozbiljno krenuo u borbu protiv negativnih demografskih trendova, i to povećanjem naknada za novorođenčad kakve ima malo tko u Hrvatskoj. Grad je osigurao 2 i pol milijuna kuna, ali može li to zaustaviti negativne demografske trendove?

Majka šestero djece smatra da je bilo vrijeme povećati naknadu za novorođenčad.

'Mislim da je dobar korak, opet ponavljam zato što naši mladi iseljavaju i meni je žao zbog toga. Imam i svoju djecu, ne bi voljela da itko od njih sutra ode van da bi potražio tamo bolji život', kazala je Lidija Tolić, majka šestero djece iz Imotskog, za RTL.

Visina naknade nije zanemariva: za prvo dijete iznosi 10 tisuća, za drugo 20 tisuća, te 50 tisuća za treće i svakog sljedećeg člana obitelji.

'Čekati 5 do dvanaest i sprovoditi te nekakva mjere, smatramo da smo nužni to što prije učiniti. Sredstava imamo i kroz dvije godine ćemo sprovesti ovaj program. Ukoliko vidimo da su rezultati dobri, nastavit ćemo ga provoditi', rekao je Ivan Budalić, gradonačelnik Imotskog.

  • +6
  • +3

Imotski - turistička ponuda

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Jesu li ovi poticaji stigli na vrijeme?

Ipak neke zabrinjava jesu li takvi poticaji stigli na vrijeme. Naime, Imotski je 1991. godine imao gotovo 40 tisuća stanovnika, a prema posljednjem popisu stanovništva sada ih je nešto manje od 11 tisuća.

'Trebalo bi pomoći, dašta nego može. Kakva je situacija u Imotskom? Nikakva, očajna, sve iseljava, mladi odoše, ostaju samo stari', kazala je Snježana.

U Hrvatskoj postoje gradovi i s većim naknadama, ali s obzirom na to da Imotski ima proračun od 33 milijuna kuna, poticaji su visoki. Nadaju se samo da će imati i učinka.

  • +18
  • +15

Hrvatska demografska katastrofa

Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!