SIROVATKA OTIŠAO U PROŠLOST

Imenovana nova šefica 'hrvatske mature'

07.05.2013 u 17:00

Bionic
Reading

Dosadašnji ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka i formalno je smijenjen s te pozicije, a na njegovo mjesto, kao v. d. ravnateljice, imenovana je Alenka Buntić Bagić, neslužbeno se doznaje. Upravno vijeće centra navodno je danas odluku donijelo jednoglasno

Prijedlog za Sirovatkino razrješenje prije dva mjeseca podnio je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović uz napomenu kako se odlučio na takav korak zbog niza nepravilnosti koje su otkrivene u radu te institucije.

'U slučaju Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja na temelju stručnog nadzora utvrđen je čitav niz propusta temeljem kojih ja kao ministar imam obvezu u skladu sa Zakonom o ustanovama zatražiti od Upravnog vijeća da, ukoliko su ti prekršaji takvi da su bitno ugrozili poslovanje Nacionalnog centra, pokrene postupak razrješenja ravnatelja', rekao je tada ministar Jovanović.

Pojasnio je i kako je 'nepravilnosti bilo u načinu rada, poštivanju pravnih propisa, poštivanju pravnih akata, financijskom poslovanju i javnim nabavama', pa je zatražen i dodatni nadzor Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva.

Obećao je i kako rad centra zbog svega neće biti doveden u pitanje te ustvrdio kako nepravilnosti 'nemaju nikakve veze s prošlogodišnjom državnom maturom niti se ravnatelja pokušava smijeniti jer već postoji zamjena'.


Konkretno, sada već bivšem ravnatelju Sirovatki nadzorom je utvrđeno da 'nije postupao po propisima i općim aktima ustanove', odnosno da je zapošljavao bez natječaja, donosio odluke o uvećanju plaće ili ustrojavao odsjeke i otvarao radna mjesta koja nisu predviđena važećim dokumentima. Upravnim nadzorom utvrđene su i visoke naknade troškova službenih putovanja, ugovora o djelu i autorskih ugovora te savjetodavnih usluga konzultanata.

Iz Upravnog vijeća samo su potvrdili kako će priopćenje s današnje sjednice uskoro biti poslano sredstvima priopćavanja.