OBJAVLJEN NATJEČAJ

Imate iskustva u poslu, ali želite se usavršiti u SAD-u? Pogledajte kakve se stipendije nude

21.04.2023 u 13:48

Bionic
Reading

Veleposlanstvo SAD-a u Hrvatskoj, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencijom za mobilnost i programe Europske unije, objavilo je natječaj za stipendije programa Hubert H. Humphrey za akademsku godinu 2024./2025. Znanstveno-stručno usavršavanje na američkim sveučilištima namijenjeno je zainteresiranima iz javnog i privatnog sektora koji zadovoljavaju uvjete natječaja

Stipendije se dodjeljuju hrvatskim državljanima s visokom stručnom spremom (najmanje četverogodišnji studij ili petogodišnji diplomski studij), iskustvom u rukovođenju i pet godina radnog iskustva u jednom od navedenih područja te s izvrsnim znanjem engleskoga jezika. Nisu namijenjene za razdoblje studija niti omogućuju stjecanje akademskoga naziva u SAD-u, a kandidati trebaju podnijeti dokaz o zaposlenju u Hrvatskoj.

Iskustvo je potrebno u jednoj od sastavnica četiri navedena područja:

Ljudski i institucionalni kapaciteti: gospodarski razvoj / financije i bankarstvo / analiza javnih politika i javna uprava / tehnologijska politika i upravljanje

Prava i slobode: komunikacije i novinarstvo / pravo i ljudska prava

Održiva zemlja: poljoprivredni i ruralni razvoj / upravljanje prirodnim resursima, politika zaštite okoliša i klimatske promjene / urbanizam i regionalno planiranje

Napredne zajednice: javnozdravstvena politika i upravljanje / zlouporaba droga – edukacija, liječenje i prevencija / obrazovno upravljanje, planiranje i politika.

Može i obitelj, ali bez pokrića troškova

Stipendisti mogu povesti i uzdržavane osobe s vizama J-2 kao pratnju dok su u SAD-u, ako ispunjavaju sve kriterije. Troškovi obitelji nisu pokriveni, a sama stipendija nije dovoljna za uzdržavanje bilo koga drugog. Stipendisti koji žele da im se pridruže članovi obitelji moraju dokazati da imaju odgovarajuća osobna sredstva za pokrivanje životnih troškova i zdravstvenog osiguranja uzdržavanih te brigu o djeci. Zdravstveno osiguranje je obavezno, a može koštati 200 dolara mjesečno po uzdržavaniku. 

Više informacija o ovome programu, detaljne upute i poveznica za online prijavu nalaze se na mrežnoj stranici Veleposlanstva SAD-a.

Razmatrat će se samo prijave s potpunom dokumentacijom. Osim online prijave, potrebno je dostaviti dodatnu dokumentaciju, a ona se učitava elektronički uz prijavu do 31. svibnja.

Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na sljedeću elektroničku adresu: fulbrightcroatia@state.gov.