prljavo rublje

Imamo dokument: Pročitajte kako je došlo do razlaza između Ivice Puljka i Maje Đerek

30.08.2023 u 14:30

Bionic
Reading

Javni obračun suspendirane pročelnice za gradsku imovinu Maje Đerek i njenog nadređenog, splitskog gradonačelnika Ivice Puljka, već tjednima ne pokazuje znakove smirivanja. Tportal je došao do dokumenta koji nosi datum od ovog ponedjeljka, a iz kojega se može iščitati cijela geneza ovog sukoba - dapače, može se kazati da njegovih sedamnaest stranica sadržava kompletno prljavo rublje

Iz opširnih izjava same Maje Đerek i Ivice Puljka, ali i njegova zamjenika Bojana Ivoševića, može se rekonstruirati kronologija cijelog sukoba, no otkriveni su i brojni sočni detalji: tko je na koga vikao i tko je koga vrijeđao, tko je koga optuživao za zlostavljanje i mobbing te oko čega su se u splitskoj gradskoj upravi zapravo (po)svađali.

Dokument koji posjeduje tportal internog je i povjerljivog karaktera, no u interesu javnosti objavljujemo ga u cijelosti. Radi se o rješenju osobe za zaštitu dostojanstva službenika i namještenika u splitskoj gradskoj upravi, a koja je postupala po prijavi Đerek za zaštitu njenog dostojanstva. Postupak je obustavljen jer je, laički rečeno, utvrđeno da se oko toga ionako vodi više sudskih postupaka.

Odluka o obustavi postupka za zaštitu dostojanstva Maja Đerek by Tportal.hr on Scribd

Suradnja od osam mjeseci

Puljak je doveo Đerek u splitsku gradsku upravo odmah nakon pobjede na izborima i imenovao je svojom savjetnicom za gradsku imovinu. Nakon godine dana ova poznata zviždačica iz tvrtke Državne nekretnine prijavila se na natječaj i postala profesionalnom pročelnicom za gradsku imovinu. Samo osam mjeseci kasnije došlo je do zvučnog razlaza uz salve optužbi s obje strane.

  • +6
Ivica Puljak i Bojan Ivošević Izvor: Cropix / Autor: josko ponos

Đerek je tvrdila da je zlostavljana na radnom mjestu, a posebno je apostrofirala Ivoševića, dok Puljka optužuje da 'koristi jednake metode kao HDZ'. Njih dvojica su u svojim javnim istupima znatno suzdržaniji, ali bivša pročelnica optužena je da je 'teret' jer je s njom gotovo nemoguće komunicirati, a velik problem bila je činjenica da je mimo gradonačelnikovih odluka nastavila javno komunicirati s medijima, 'svađati se s građanima' te je čak mimo njega predložila da Gradsko vijeće raspravlja o oduzimanju svih dodijeljenih gradskih 'kadrovskih' stanova, što je protumačeno kao jasan pokušaj udara na gradsku vlast i ulazak Đerek u političku sferu.

U lokalnoj javnosti poznato je da se sukob dogodio i oko 'slučaja Peškarija' - odnosno dodjele javnog prostora na korištenje jednom ugostitelju - potom oko uvjeta po kojima koji privatni vrtići koriste gradske prostore te oko pokušaja izbacivanja jedne osobe s invaliditetom iz gradskog stana. Iz dokumenta koji objavljuje tportal, odnosno izjava svih aktera, vidljivo je što se doista događalo.

Odnosno što oni tvrde.

'Bojan Ivošević se učestao uplitao u poslove Upravnog odjela za gradsku imovinu, gdje sam radila na mjestu pročelnice - iako mi nije bio nadređeni zamjenik - te je, svaki put kada sam odbila njegovo mišljenje, reagirao agresivno, derao se, vikao, psovao.' Uznemiravanje je počelo u ožujku 2023. godine, kada je ispred Vijećnice pred više ljudi dizao glas na nju i rekao da će 'tražiti od Ivice da mi zabrani razgovor s novinarima i odgovaranje na novinarska pitanja', tvrdi Đerek.

'Nakon toga me 10. ožujka - nakon što sam uputila mail gradonačelniku i zamjenicima da neki od službenika ne rade svoj posao - nazvao na mobitel i pred suprugom izvrijeđao da sam 'autistična i glupa' te izjavio da bi me, da je on Ivica, odmah otpustio', dodaje suspendirana pročelnica. Potom navodi svu verziju svađa oko Peškarije i dječjih vrtića, navodno psovanje i lupanje vratima, nepozivanje na sastanke, ogovaranje i 'dernjavu'. Puljak je, tvrdi, nije zaštitio, već ju je na koncu suspendirao bez najave, javno diskreditirao i narušio joj zdravlje.

Što kaže Ivošević

U dokumentu slijedi iskaz dogradonačelnika Ivoševića - koji se dosad u javnosti nije oglasio na ovu temu - a u kojemu se nalaze potpuno suprotne tvrdnje.

'Nikada Maji Đerek nisam rekao da je glupa ili autistična, kako tvrdi, već je ona navedene tvrdnje izvukla iz konteksta gdje su navedeni pojmovi korišteni u potpuno suprotnom kontekstu izvan posla (izvan radnog vremena) i izvan službenih sastanaka, gdje su izgovorene riječi poput: 'Ne pravi se glupa, znam da nisi' i 'Nisi autistična pa da ne možeš kontrolirati svoje ponašanje i smireno sagledati stvari s posljedicama tri koraka unaprijed i donijeti najbolju odluku pa onda reagirati'', stoji u njegovom iskazu.

Ivošević je u ovom postupku priložio kompletnu višemjesečnu prepisku njega i Đerek, iz koje je vidljivo da je ona proglašavala svoje suradnike, građane i novinare 'idiotima', a za jednog novinara - koji je upravo objavio tekst koji joj nije odgovarao - tražila je da se provjeri plaća li njegova obitelj odgovarajući iznos komunalne naknade.

'Maja Đerek ima običaj urlati na kolege i bacati predmete, što potvrđuju i pisana očitovanja drugih zaposlenika Grada Splita koji su se žalili na njeno ponašanje, ali su ih gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika molili za razumijevanje. Bojan Ivošević smatra da ukoliko je itko doživio mobbing u gradskoj upravi, da su to službenici i namještenici koji su bili podređeni Maji Đerek te izloženi učestalim uvredama, prijetnjama i urlanjem. Navodi kako njenih ispada nije bio pošteđen ni sam gradonačelnik, kojem je više puta na kolegijima upadala u riječ u tolikoj mjeri da ju je morao upozoravati na navedeno, a u nekim situacijama radilo se i o podizanju glasa na gradonačelnika', stoji dalje u ovom dokumentu.

Ivošević tvrdi da je Đerek 'preko 80 posto pauza uz kavu provela u društvu njega i troje službenika, zajedno su se družili i izvan radnog vremena i dolazili na koncerte, a kao krunski dokaz apsurdnosti njenih optužbi priložio je poruku od 14. srpnja ove godine, gotovo četiri mjeseca nakon što je po navodima Đerek započelo njeno zlostavljanje.

'Ma znam, ali sad moramo pokazati zajedništvo, a ja smatram da smo mi svoje diskusije i nesporazume riješili', napisala mu je Đerek prije mjesec i pol.

Puljkovo očitovanje

Puljak je u svom opsežnom očitovanju opisao kako je došlo do njenog angažmana u splitskoj gradskoj upravi.

'Prvi problemi u odnosima s gospođom Đerek su započeli ubrzo nakon njenog zaposlenja kao pročelnice. Naime često je izlazila izvan svojih direktnih ingerencija, zapovjednički se odnosila prema drugim pročelnicima, nije na optimalan način sagledavala prioritete inzistirajući da su prioriteti samo ono što ona trenutno radi, bez dubljeg pokušaja sagledavanja šire slike. Pročelnici i drugi službenici su se učestalo žalili na neprimjeren ton komunikacije i teškoće u suradnji. Ja sam osobno sve to tolerirao, nadajući se da su to nenamjerni propusti zbog prilagodbe na novu sredinu i novo radno mjesto. Posebno su mi zasmetali učestali incidenti upadanja u riječ svima na sastancima, čak i meni na sastancima kolegija, i to nakon opetovanog upozorenja, čime je značajno narušila autoritet mene kao gradonačelnika. To se zaista rijetko događalo s drugim službenicima, a s njom jako često i nije se značajno popravljalo kako je vrijeme odmicalo niti nakon čestih molbi da se takvo ponašanje popravi', tvrdi Puljak.

Povišene tonove između Đerek i Ivoševića doživio je nekoliko puta, no 'njeni su imali veći intenzitet', a ionako se radilo o 'uobičajenoj komunikaciji dvoje profesionalaca', objašnjava Puljak te potom detaljno opisuje interne rasprave i svađe oko više tema o kojima nije postojalo slaganje.

  • +4
Maja Đerek i Ivica Puljak protiv nasilja nad dužnosnicima Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Meni kao gradonačelniku nije prihvatljivo da se službenici grada svađaju s građanima, da se o građanima i zaposlenicima gradske uprave piše s nepoštivanjem ili da službenici u javnost iznose podatke koji su zaštićeni. Gospođa Đerek je sve to radila i to nakon višekratnih upozorenja da je to neprimjereno te da, po mom mišljenju, previše vremena provodi na društvenim mrežama za vrijeme radnog vremena', kaže splitski gradonačelnik te u detalje potom opisuje kako je došlo do zabrane istupanja u medijima - koju je Đerek otvoreno kršila - i tvrdi da je i temu o 'kadrovskim stanovima' pokušala nametnuti u javnosti jer je željela skrenuti pozornost s njenog pokušaja izbacivanja invalidne osobe na ulicu, zbog čega je ostavila neempatičan dojam.

Kompletan dokument koji objavljuje tportal obiluje sličnim, konkretnim optužbama i protuoptužbama, a zbog njegove obimnosti nemoguće ga je u cijelosti citirati. No njegovo čitanje će, barem za poznavatelje splitskih političkih prilika, biti prava pravcata poslastica.