FINSKE MUKE

Imaju 100 tisuća slobodnih radnih mjesta, ali ne i radnike da ih popune

04.04.2017 u 17:48

Bionic
Reading

Finska se nalazi u velikim problemima kakvi nisu baš pojmljivi u Hrvatskoj - ima 100 tisuća slobodnih radnih mjesta koje ne uspijeva popuniti, zbog čega tamošnja vlada priprema poseban zakon

Prema pisanju finskih medija, nedostatak radne snage u toj zemlji postao je najveći nacionalni problem. Ministar gospodarstva Mika Lintilä vratio se s turneje po cijeloj zemlji i izjavio kako mu se svugdje žale ljudi da imaju slobodna radna mjesta na koja nikoga ne uspijevaju zaposliti. Problem je najveći u glavnom gradu Helsinkiju.

Nadležne službe izračunale su da u Finskoj trenutačno ima oko 100 tisuća slobodnih radnih mjesta koja ne uspijevaju popuniti s 300.000 nezaposlenih Finaca, jer za te poslove nisu kvalificirani. Finska uživa u povećanom gospodarskom rastu koji je potaknut zahvaljujući uspjesima tamošnje brodogradnje i automobilske industrije.

Primjerice, tvornica automobila u gradu Uusikaupunki treba do ljeta zaposliti tisuću novih radnika. Snažan rast bilježe i finski šumarski i građevinski sektori kojima također nedostaje kvalificiranih radnika.

Finska vlada zato priprema novi zakon koji bi trebao biti predstavljen do kraja travnja, a u kojem će se ponuditi prekvalifikacije i poticaji radnicima da se presele u područja u kojima ima slobodnih radnih mjesta te da im se plaćaju putni troškovi. Ministar Lintilä izjavio je i da vlada razmišlja o tome kako povećati udio useljenika na finskom tržištu rada koji je mnogo manji u odnosu na susjedne države.