LOHEL U službenom POSJETU

Što je zajedničko Hrvatskoj i Finskoj?

03.11.2016 u 22:12

Bionic
Reading

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović primila je u petak predsjednicu finskog parlamenta Mariju Lohelu, koja boravi u svom prvom službenom posjetu Hrvatskoj, priopćio je ured predsjednice, a s njom se u Banskim dvorima susreo i hrvatski premijer Andrej Plenković te je u razgovoru ocijenjeno da su bilateralni odnosi Finske i Hrvatske izvrsni, ali i da mjesta za poboljšanje uvijek ima, osobito kad se radi o gospodarskim odnosima, priopćeno je iz vlade

Grabar-Kitarović i Lohela ocijenile su bilateralne odnose Hrvatske i Finske vrlo dobrim i prijateljskim te naznačile mogućnosti produbljivanja suradnje

Istaknule su kako dvije države imaju mnogo zajedničkih osobina te kako dijele slične izazove i mogućnosti, a Lohela je ocijenila da je Hrvatska zemlja velikih mogućnosti.

U razgovoru je istaknuta i snažna finska podrška Hrvatskoj na njezinom putu prema članstvu u Europskoj uniji te tehnička potpora i prijenos iskustava Hrvatskoj kroz mnoge twinning projekte

Posebno je pozdravljen najnoviji projekt o jednakopravnosti spolova, koji će ojačati institucionalne mehanizme RH u području uklanjanja rodne diskriminacije te podići razinu svijesti o ovom važnom pitanju.

Bilo je riječi i o budućoj suradnji u okviru hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 2019.-2020. godine, kao i o sigurnosnim pitanjima s posebnim naglaskom na migracijsku krizu, navodi se u priopćenju.

Lohela se tijekom posjeta Hrvatskoj u četvrtak sastala s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom Sabora Božom Petrovom

Kako se navodi, područja od posebnog interesa za Finsku su čiste energije i upravljanje otpadom. Plenković je zahvalio na podršci Finske tijekom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji kao i na suradnji u brojnim twinning projektima.

Vezano uz prioritete Europske unije, razgovaralo se ponajprije o izlasku Velike Britanije iz EU-a, migracijama i vanjskoj sigurnosti. U vezi s izlaskom Velike Britanije iz EU-a, izraženo je žaljenje zbog ishoda referenduma o Brexitu te zabrinutost zbog posljedica, priopćeno je iz vlade.

Što se migracija tiče, naglašena je važnost rješavanja ovog problema na izvoru, a ne samo jačanjem vanjske granice, dodaje se u priopćenju.