'SRETNIK' IZ JAGODNJAKA

Ima mirovinu od 19 lipa!

02.04.2010 u 13:22

Bionic
Reading

Ivanu Jesenoviću iz Jagodnjaka HZMO je utvrdio da ima pravo na mirovinu od 19 lipa jer su zaključili da je u životu radio samo jedan dan, i to davne 1966. godine

Na osnovi toga dobio je u lipnju 2004. i rješenje po kojem danas ima 19 lipa mirovine, ali podsjeća da je to na početku bilo samo 13, što je primao dvije-tri godine.

Jednom mu je poštar donio mirovinu od 3,45 kuna, pa se obradovao misleći da će to tako biti ubuduće, ali ta radost nije dugo trajala jer je kasnije došlo rješenje da su ovdje obračunati svi zaostaci.

Ivan Jesenović kaže da je 1964. radio u osječkoj Gradnji, a poslije u kampanji šećerne repe u beljskoj Šećerani, darđanskom Građevinskom servisu te Investiciji iz Darde. 1970. odlazi na rad u Njemačku.

Svi dokumenti, koji su mu bili u roditeljskoj kući u Baranji, izgubljeni su za vrijeme Domovinskog rata. Povratkom iz Njemačke zatražio je od HZMO-a sravnjivanje staža te pritom naveo datume svojega rada po sjećanju, jer nikakvih dokumenata o tome nema.

Kasnije je dobio rješenje da mu se priznaje radni staž od 8. svibnja 1966. do 8. svibnja iste godine, što iznosi ništa godina, ništa mjeseci i jedan dan, a na raspitivanje zašto nije pronađeno i ostalo, odgovoreno mu je da će se to već naknadno riješiti.

Vrijeme prolazi, ali od tog 'naknadnog' čekanja ne događa se ništa, pa se Jesenović upustio u samostalno traženje 'zagubljenog' staža, iako to nije nimalo lako ni jednostavno jer su poduzeća propadala, prodavana, ali i udruživana u veća, pa se slično događalo i s njihovim arhivama, piše Novi list.