TRGOVCI ĆE NUDITI POSEBNE PONUDE

Illinois na Novu godinu legalizira marihuanu: 'To će biti potpuno novi svijet u Chicagu'

24.12.2019 u 17:02

Bionic
Reading

Marihuana za rekreacijsku upotrebu postat će legalna u saveznoj državi Illinois 1. 1. 2020., čime će ta savezna država uprihoditi desetine milijuna dolara.

Od Nove godine osobe starije od 21 godine moći će legalno kupiti do 30 grama cvijeta marihuane, 5 grama koncentrata marihuane ili 500 grama proizvoda s THC-om, primjerice kolačića, u licenciranim trgovinama u toj saveznoj državi.

Očekuje se da će konzumenti kanabisa za Novu godinu pohrliti u nekolicinu licenciranih trgovina širom Chicaga, najvećeg grada u Illinoisu.

U sjevernom dijelu grada vlasnik je prodao karte vrijedne 250 dolara ljudima koji žele biti na početku reda kada će se trgovina otvoriti rano ujutro iduću srijedu.

Druga trgovina, Dispensary, u četvrti Uptown, koristit će 'redomat' za kupce.

'Cijela četvrt pridružuje se. To će biti potpuno novi svijet u Chicagu 1. siječnja', rekao je menadžer Abigail Watkins, dodajući da mnoge trgovine u četvrti nude specijalne ponude za kupce.

Illinois se pridružuje drugih deset država i Washington D.C.-u, u kojima je mala količina droge legalna za odrasle.

Medicinska marihuana legalna je u Illinoisu od 2014.

Guverner Illinoisa, demokrat J. B. Pritzker u lipnju je potpisao zakon koji omogućava brisanje oko 700 tisuća presuda i dosjea povezanih s korištenjem marihuane.

Privatna prodaja, vožnja pod utjecajem marihuane i konzumacija marihuane u javnosti ostaju zabranjeni u Illinoisu.

Očekuje se da će ova mjera donijeti više od 57 milijuna dolara u proračun savezne države u fiskalnoj godini 2020., koja počinje 1. srpnja, po ministarstvu financija Illinoisa.