UVJET ZA EUROPSKU UNIJU

ICTY: Raspravno vijeće secira hrvatsku suradnju

14.09.2009 u 12:38

Bionic
Reading

Raspravno vijeće Haškog suda (ICTY) zaduženo za predmet 'Gotovina, Čermak i Markač' još uvijek proučava izvješća i podneske tužiteljstva i hrvatske strane vezane uz sudski nalog od 16. rujna 2008. kojim se Hrvatskoj naložilo da pojača i proširi istragu o traženim dokumetima u slučaju 'Gotovina i ostali', prema dokumentaciji koju je u ponedjeljak objavio Haški sud

ZAGREB - Raspravno vijeće je, naime, odgovorilo na molbu Ministarstva pravosuđa RH od 8. rujna 2009. da se hrvatsku stranu izvijesti o zakazivanju rasprave o suradnji RH sa Sudom glede tzv. 'topničkih dnevnika'.

Topnički dnevnici

Glavni tužitelj Haškog suda Serge Brammertz u posljednjem izvješćuVijeću sigurnosti UN-a rekao je da Tužiteljstvo traži 98 dokumenata, odkojih RH priznaje postojanje njih 23, ali da do sada nije dostavilaniti jedan. Riječ je o tzv. topničkim dnevnicima iz operacije 'Oluja'.Hrvatska je od Raspravnog vijeća ICTY-a zatražila da ocijeni njezinusuradnju, jer se ne slaže s ocjenom tužitelja Brammertza.

Hrvatska traži da sudsko vijeće donese ocjenu hrvatske suradnje.

'Nisam u položaju procijeniti kada će proučavanje i razmatranje izvješća i podnesaka biti privedeno kraju. Sve do nekog novog naloga, nalog od 16. rujna ostaje na snazi', objašnjava u dopisu od 11. rujna savjetnik sudskog vijeća hrvatskom Ministarstvu pravosuđa.

Hrvatska je Raspravnom vijeću 2. lipnja 2009. uputila hitnu molbu za donošenjem odluke vezane uz sudski nalog u slučaju 'Gotovina i ostali', ali kako nije bilo nikakve povratne informacije, ista je molba ponovljena u rujnu kada je ponovno tražila da sudsko vijeće ocijeni suradnju.

Hrvatska suradnja s Haškim sudom jedan je od uvjeta za poglavlje Pravosuđe i temeljna prava u pregovorima Hrvatske i EU i dio europskih zemalja ga blokira, među ostalim, i zbog dokumenata koje haaško tužiteljstvo potražuje od Hrvatske.

Hrvatska traži da ocjenu te suradnje daje sudsko vijeće a na haaško tužiteljstvo koje je jedna od strana u postupku 'Gotovina i drugi'.