NOVA LICA PARTIJE

Iako ga Bernardić ne voli, Glavašević bi mogao postati zvijezda SDP-a

07.12.2016 u 06:52

Bionic
Reading

Prošle subote više od dvije tisuće delegata izabralo je novo vodstvo SDP-a. Od 17 članova Predsjedništva stranke samo je šestoro zadržalo svoje funkcije, a među 11 novih dosta je mladih. Međutim, zasad za nikoga od njih ne možemo reći da je i nova zvijezda SDP-a. Najbliži je tome saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević (32), koji se u zadnje dvije godine medijskim nastupima javnosti uspio nametnuti kao 'novo lice SDP-a'. S druge strane, godinu dana mlađi Nenad Livun, bez obzira na svoju zapravo već dugu unutarstranačku karijeru te mjesto gradskog zastupnika, zasad je za širu javnost potpuni anonimus

Najmlađi je član novog vodstva SDP-a zagrebački SDP-ovac Nenad Livun (31). U vrh stranke dolazi s mjesta predsjednika Foruma mladih SDP-a te zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Livuna je u vrh stranke lansirao novi predsjednik stranke Davor Bernardić, za koga je već dugo politički vezan.

Medijima je postao zanimljiv u srpnju 2014. kada je na izborima za predsjednika Foruma mladih SDP-a pobijedio Gorana Groboteka koji je tada bio službeni kandidat tadašnjeg šefa stranke Zorana Milanovića. Livun je kasnije snažno navijao i za Zlatka Komadinu, kada se primorsko-goranski župan natjecao protiv Milanovića na izborima za predsjednika SDP-a.

Dakle, iako je dugo bio dio antimilanovićeve struje, Livun se javnosti nije uspio nametnuti svojim političkim stavovima, akcijama ili provokacijama.

'Livun je jako simpatičan dečko. Međutim, osim što je pripadao krugu ljudi u SDP-u koji su se protivili tadašnjem šefu Milanoviću, nisam prepoznao njegove političke stavove. Ali isto tako istina je i ta da do sada nije imao pravu šansu da se medijski profilira', kaže nam jedan zagrebački SDP-ovac koji ga dobro poznaje.

Za širu javnost novo lice u vodstvu SDP-a je i Domagoj Hajduković (35), iako je zastupnik u Saboru već petu godinu zaredom, a u stranci vodi organizaciju u Osječko-baranjskoj županiji. Hajduković definitivno ima prilične velike političke ambicije, zbog čega se i kandidirao za predsjednika SDP-a. Želio je i na taj način doći do medijskog prostora kako bi se predstavio što većem broju građana i izašao iz okvira lokalnog političara.

Nakon što se medijski predstavio odustao je od svoje kandidature u korist Davora Bernardića. U subotu je izabran u Predsjedništvo SDP-a, ali ne i za jednog od četiri potpredsjednika stranke.

Iako je već dosta dugo u politici, a bila je, između ostalog, i saborska zastupnica, za širu javnost novo lice SDP-a je i novoizabrana članica Predsjedništva stranke Ivana Posavec Krivec (41). Međutim, rijetko tko u SDP-u smatra da ona ima ikakve šanse postati nacionalno prepoznatljiva političarka.

'Bila je saborska zastupnica, bila je i načelnica općine Križ, natjecala se 2013. kao SDP-ova kandidatkinja za zagrebačku županicu pa svejedno skoro nitko izvan SDP-a ne zna za nju', kaže njezin dugogodišnji poznanik iz stranke. Svoj ulazak u vrh stranke Posavec Krivec može zahvaliti Bernardiću, novom šefu SDP-a koji je delegatima, među ostalim, i nju preporučio za izbor u Predsjedništvo stranke. Može se reći kako je napokon naplatila svoje dugogodišnje opozicijsko djelovanje unutar SDP-a upereno protiv Milanovića i njegovih ljudi.

Zasad se čini kako od mlađe generacije SDP-ovaca najveći politički potencijal pokazuje Bojan Glavašević (rođen 1984.), koji se u stranku učlanio tek u siječnju ove godine. Glavašević je u Predsjedništvo ušao iako nije bio na šalabahteru šefa SDP-a Bernardića. Ili baš zato.

Kako god bilo, Glavaševića su delegati očito prepoznali kao moguću novu zvijezdu hrvatske socijaldemokracije i novo lice SDP-a. Glavašević je i među građanima već prilično poznat političar jer se unazad nekoliko godina, otkad je postao desna ruka tadašnjeg ministra branitelja Predraga Matića, često pojavljuje u medijima i pritom otvoreno iznosi svoje političke stavove.