SLOVENCI SLOŽNI OKO REHNOVOG PRIJEDLOGA

I vanjskopolitički odbor podržao dopune

15.05.2009 u 10:33

Bionic
Reading

Odbor za vanjsku politiku slovenskog parlamenta u petak je podržao dopune na Rehnov prijedlog što ih je u četvrtak donijela slovenska vlada

'Odbor je podržao sadržaj slovenskih dopuna', rekao je nakon izvanredne sjednice Odbora za vanjsku politiku njegov predsjednik Ivo Vajgl. Kako je dodao, članove vanjskopolitičkog odbora o sadržaju slovenskih dopuna na Rehnov prijedlog na sjednici su opširno izvijestili premijer Borut Pahor i ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar. Dopune će biti poslane Rehnu do kraja ovog tjedna.

Slovenske dopune imaju oznaku tajno, no neslužbeno, riječ o pet dopuna:

- zajedničko rješavanje granice na kopnu i moru;
- granica se određuje prema oba načela pravičnosti - equity i ex aeque et bono;
- deblokada hrvatskih pristupnih pregovora nakon ratifikacije sporazuma u oba parlamenta;
- da u sporazumu ostane mogućnost medijacije ako države prekinu proces arbitraže ili ako same postignu dogovor o drugom rješenju spora;
- drukčiji sastav arbitražnog povjerenstva - po jednog člana imenuju Hrvatska i Slovenija, predsjednika imenuje Europska komisija, a on još dva člana.

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk jučer je izjavio da Hrvatska mora ozbiljno shvatiti slovenske dopune Rehnova prijedloga o arbitraži, jer europski povjerenik za proširenje dvjema državama nije predložio konačan dokument, koji se ne bi mogao mijenjati.

POP TV je objavio vijest da Slovenija, ne uspije li Rehnov prijedlog, računa na navodni francuski prijedlog, koji je već dugo na stolu. Prema tom bi se prijedlogu o prijeporu na kopnenom dijelu granice s Hrvatskom odlučivalo na Međunarodnom sudu pravde, a o granici na moru arbitražom, piše HRT.