POMOĆNICA MINISTRICE

'I Ukrajini je u interesu plinovod do Hrvatske'

04.12.2013 u 15:32

Bionic
Reading

Pomoćnica ministrice vanjskih i europskih poslova Dubravka Plejić-Marković je na tribini o Istočnom partnerstvu u predstavništvu Europske komisije u Hrvatskoj kazala da je Hrvatska spremna potpisati memorandum o plinovodu Krk - Mađarska - Ukrajina, a vjeruje Ukrajina nije odustala od posla jer bi i njoj taj projekt koristio

Voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević kazao je da je namjera jednom mjesečno razgovarati o situacijama i politikama koje EU provodi.

Devidas Stankevičius iz veleposlanstva Litve, zemlje koja predsjedava Europskom unijom, govoreći o Istočnom partnerstvu, kazao je da je na zemljama odluka koliko blisko žele surađivati s EU-om. Predstojnik Centra za europske studije, Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Hrvoje Špehar je objasnio da EU prema istoku ne nudi ništa novo nego pravila po kojima sama živi.

'Zemlje Istočnog partnerstva same trebaju prepoznati žele li i one to živjeti', smatra Špehar. Branko Caratan, nekadašnji veleposlanik u Stockholmu i dobar poznavatelj prilika u zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza upozorio je da Rusija taj prostor smatra svojom interesnom sferom.

Prema njegovu mišljenju zbog pritisaka iz Rusije i EU-a, ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič najzadovoljniji je zadržavanjem statusa quo do idućih predsjedničkih izbora koji će se održati 2015. godine.