pandemija

I u Makarskoj 'drive-in' testiranje na koronavirus

21.04.2020 u 14:34

Bionic
Reading

U Makarskoj je u utorak krenula 'drive-in' dijagnostika koronavirusa za brže i sigurnije testiranje, a šator za uzimanje brisa je postavljen ispred ulaza za ginekologiju makarske ispostave Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije

Šator je postavljen u suradnji makarskog Stožera za civilnu zaštitu i Gradskog društva Crvenog križa, a briseve građanima će uzimati liječnici centralne ambulante Mertojak iz Splita.

Sva trijaža, tj. razvrstavanja korisnika prema vrsti bolesti, i svi dogovori i dalje će ići preko centralne ambulante na Mertojaku koja će u suradnji s obiteljskim liječnicima raditi listu pacijenata, i koji će se, umjesto u Splitu, testirati u Makarskoj. U proceduri dolaska na testiranje za pacijente se ništa ne mijenja.

Naime, oni koji imaju sumnju da su zaraženi i dalje kontaktiraju svoje obiteljske liječnike koji u dogovoru s liječnicima COVID-19 ambulante na Mertojaku odlučuju o testiranju.

Međutim, važno je da im testiranje na ovaj novi, 'drive in' način' postaje dostupnije, budući da su pacijenti s lakšim simptomima do sada za uzimanje brisa trebali u svom vlastitom aranžmanu ići u Split. Na ovaj način, ovisno o procjeni liječnika, pacijentima će bris biti uzet u Makarskoj, a nalazi biti poznati istu večer ili sutradan, navode iz makarskog Stožera CZ.

Ujedno, testiranja u Makarskoj omogućit će dostupnost testiranja većem broju građana koji gravitiraju makarskom području.

Procedura 'drive-in' testiranja traje 20-ak sekundi, nema zadržavanja na mjestu testiranja, nakon čega slijedi pakiranje uzoraka i transport za Split.

Bitno je naglasiti da se ne radi o testiranju na koje građani mogu dolaziti samoinicijativno već kao i dosada nakon dogovora njihovih obiteljskih liječnika sa centralnom ambulantom na Mertojaku, ističu iz Stožera civilne zaštite Grada Makarske.