poruka biskupa

I službeno je: Nema svetih misa, ispovijedi, no crkve ostaju otvorene

19.03.2020 u 09:26

Bionic
Reading

Hrvatska biskupska konferencija, nakon što su u ponoć uvedene stroge mjere kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, odlučila je otkazati slavljenje svetih misa i sva ostala crkvena slavlja i to do daljnjega. privremene mjere koje stupaju na snagu u petak, 20. ožujka 2020. i traju do drugačije odluke

Iako se vijest o zabrani pojavila prije dva dana koja je objavljena na stranicama riječke nadbiskupije, ona je ubrzo povučena jer nije bila riječ o službenom priopćenju HBK.

Tek danas su se biskupi službeno oglasili nakon što su u ponoć uvedene nove stroge mjere.

'Da bi se izbjeglo širenje bolesti COVID-19 i očuvalo zdravlje stanovništva, sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima', stoji u priopćenju HBK.

'Svećenici će slaviti svetu misu bez sudjelovanja zajednice, a dijecezanski biskupi, sve do opoziva, vjernike u Hrvatskoj oslobađaju obveze sudjelovanja na nedjeljnoj i blagdanskoj svetoj misi.

'Neka vjernici ovu obvezu zamjene molitvom, postom, dobrim djelima, čitanjem Božje riječi, molitvenim sudjelovanjem u prijenosu euharistijskoga i drugih slavlja, prenošenih putem radija, televizije i drugih elektroničkih sredstava. Neka se tijekom prijenosa euharistijskog slavlja posebno združe primanjem duhovne pričesti', kažu biskupi.

Crkve će za vrijeme trajanja epidemije biti otvorene isključivo pod sljedećim uvjetima:

a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti;

  • +6
Stožer civilne zaštite Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

b) u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra;

c) crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.

Svećenici neće moći ispovijedati niti davati sakrament bolesničkoga pomazanja osim u smrtnoj pogibelji. Sprovodi će se održavati uz najbližu rodbinu, a mise za pokojne bit će slavljene nakon ukidanja ovih mjera.

Bolnički kapelani i svećenici koji pastoralno skrbe u staračkim domovima i drugim sličnim ustanovama trebaju slijediti upute spomenutih ustanova za prevenciju infekcija.

Zatvaraju se crkveni uredi i arhivi, a katolički vrtići, škole i druge odgojno-obrazovne i dobrotvorne ustanove dužne su slijediti upute Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.

  • +2
Koronavirus u Sarajevu Izvor: Pixsell / Autor: Armin Durgut/PIXSELL

'U crkvenim ustanovama u kojima živi više osoba, kao što su svećenički domovi, redovničke kuće, sjemeništa, neka se ograniče izlasci i kontakti s posjetiteljima izvana', kažu biskupi.

Podsjećaju vjernike da je svima kršćanska dužnost posvjedočiti solidarnost i učiniti sve da bi se spriječilo širenje virusa. 'Pretvorimo ovu krizu u prigodu da, unatoč ovoj kušnji, u nadi budemo radosni, u nevolji strpljivi, u molitvi postojani (usp. Rim 12,12).', dodaju.

'Neka molitva, post i djela ljubavi ostanu obilježje ovoga korizmenog vremena, a molitva za zdravlje i blagoslov našega naroda i drugih hrvatskih građana u ovom izazovnom vremenu neka bude ustrajna. Moleći zagovor Blažene Djevice Marije, Zdravlja bolesnih, u Gospodinu vas pozdravljamo', poručuju.