katolička crkva

Hrvatski biskupi pozvali vjernike na poštivanje mjera Vlade glede koronavirusa, ali i da ne zanemaruju vjeru

  • Autor: An. S./Hina
  • Zadnja izmjena 14.03.2020 14:38
  • Objavljeno 14.03.2020 u 14:38
Želimir Puljic, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup

Želimir Puljic, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije i zadarski nadbiskup

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Hrvatski biskupi, članovi Hrvatske biskupske konferencije (HBK) obratilo se ovih dana svojim vjernicima i pozvali ih na poštivanje Vladinih mjera prevencije protiv širenja bolesti Covid-19, ali i da zbog toga ne zanemaruju svoju vjeru.

Dužni smo provoditi i sve mjere prevencije i opreza koja se propisuju. Zavodu za javno zdravstvo i Županijskom stožeru, medicinskom osoblju i svima koji služe dobrobiti našega zdravlja i pomažu ugrožene, stare i bolesne izražavamo osobitu podršku i zahvalnost, kaže se, uz ino, u pismo vjernicima u subotu predsjednika HBK, nadbiskupa zadarskog Želimira Puljića.

Dodaje da se također "obraćaju žarko nebeskim zaštitnicima i mole ih usrdno da pomognu vjernicima biti postojani u pravoj vjeri".

Požeški biskup Antun Škvorčević, uz svoje pismo vjernicima, dostavlja preporuke u prilogu kako bi bile postavljene na crkvenom oglasnom prostoru u župama.

Pozivam vjernike Požeške biskupije da na čelu sa svojim svećenicima u sadašnjim okolnostima posvjedoče veliko povjerenje u Boga i predanje svoga života u njegove ruke, na taj način očituju oslobođenost od pretjeranog straha i panike, unose mir među pojedince, obitelji i društvo, te budu odgovorni u svom djelovanju, primjereno stanju ugroženosti, ističe u pismu biskup Škvorčević.

Svaki župnik prosudit će stanje u svojoj župi te u skladu s općim preporukama nastojati organizirati one pastoralne programe koji po njegovu razboritu sudu neće izvrgnuti opasnosti zdravlje sudionika slavlja, dodaje.

Biskup Škvorčević obavještava i o odluci da se ne održi Križni put mladih Požeške biskupije, najavljen za 21. i 22. ožujka od Lužana do Požege. No, pozvao je župnike da u svojim župnim crkvama okupe mlade koji su se prijavili za navedeni Križni put i obave s njima spomenutu pobožnost, te ih na taj način uoči Uskrsa duhovno povežu sa svima drugima koji su željeli biti njegovim dionicima.

Prethodnih dana sličnim porukama vjernicima su se obratili biskupi Splitske metropolije, na čelu s mons. Marinom Barišićem, varaždinski biskup Bože Radoš, gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, biskup Porečke i Pulska biskupija mons. Dražen Kutleša te drugi hrvatski biskupi.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!