CRKVENJAK PO PROSVJEDNICIMA

I Slovenija ima svoga Miklenića

07.01.2013 u 11:47

Bionic
Reading

Komentar koji je prosvjede protiv političara u Sloveniji nazvao neuspjelim pokušajem državnog udara izazvao je negativne reakcije javnosti u susjednoj državi, posebno jer se pojavio u vjerskom tjedniku 'Družina'

Dr. Ivan Štuhec, profesor moralne teologije na Teološkom fakultetu u Ljubljani, često analizira društvene i političke događaje, te kao istaknuti klerik odražava poglede bliske katoličkoj crkvi.

U svom komentaru što ga je u najnovijem broju objavio katolički vjerski tjednik, on u događajima na slovenskim ulicama koji su obilježili kraj prošle i početak ove godine ne vidi autentični prosvjed protiv stanja u društvu.

On smatra da je od oporbenih političara i sindikata javnog sektora poticane 'obnove revolucije i revolucionarnih vrijednosti' pokušaj smjenjivanja konzervativne vlade Janeza Janše 'uličnim državnim udarom'.

Istaknuti katolički intelektualac tvrdi da sadašnje prosvjede primarno nije ni izazvala ekonomska kriza nego su oni posljedica 'krize identiteta', posebno kad je riječ o mlađim generacijama. Za to stanje Štuhec krivi javni sustav obrazovanja koji najviše negoduje protiv vladinih reformi jer su dosadašnji rezovi sredstava za javni sektor bili najveći upravo za obrazovanje, a najavljuju se i novi.

'Prosječni Slovenac u dobi od 20 do 40 godina gradi svoju ličnost prema glazbenim i sportskim zvijezdama iz vremena svog puberteta', navodi u komentaru teolog Ivan Štuhec, te dodaje da se vodeći ljudi u javnom sustavu obrazovanja umjesto traženjem financijskih rezervi bave diskvalifikacijama ideoloških protivnika i vlade, šaljući tako ljude na ulice.

Filozof Boris Vezjak iz Maribora koji se solidarizirao s demonstrantima izjavio je za ljubljansko 'Delo' da su Štehecove interpretacije razloga za prosvjede 'groteskne', te da se njima svrstao na stranu vlade. Vezjak tvrdi da i vlada i katolička crkva u Sloveniji minoriziraju činjenicu da je kriza osiromašila velik dio stanovništva, te da nije riječ medijski uveličanom problemu kako bi se za prosvjede našlo socijalno obrazloženje, kako se u tim krugovima može čuti.

Štuhec tako među ostalim tvrdi da Sloveniju treba vratiti na put 'razuma, pravednosti i mira', odnosno onih zajedničkih vrijednosti koje su je konstituirale kao društvo i zajednicu, a ne prosvjedima obnavljati 'duh revolucije' koji zajedničke vrijednosti 'uništava', razbijajući zajednicu.

Štuhec smatra da su i često prenošene priče o pogubnim učincima krize na niže slojeve svojevrsna manipulacija. 'Medijska propaganda danas nam govori da su naša djeca gladna. Ako su gladna, onda su nesposobni njihovi roditelji, odgojitelji, nastavnici, bake i djedovi jer bi se za hranu mogli obratiti dobrotvornim organizacijama', piše u 'Družini' Ivan Štuhec.

Vizjak tvrdi da je takva interpretacija groteskna, ali u skladu sa gledištem aktualne vlasti jer se negira učinke krize, a u prosvjedima vidi urotu protiv vlade.

Jedan od organizatora slovenskih Facebook prosvjeda Uroš Lubej izjavio je za 'Delo' da Štuhec govori jednostrano jer u prosvjedima zapaža samo neke oštrije parole, a ne njihovu bit.

Prosvjednici žele upravo povratak morala u politiku. Prema njegovu mišljenju, dio odgovornosti za pad moralnih standarda u Sloveniji snosi i crkva jer je pokušala zataškati skandal oko dugova tzv. 'crkvenih fondova' mariborske nadbiskupije.

Riječ je o investicijskim fondovima koje je osnovao ekonomat mariborske nadbiskupije u vrijeme privatizacije društvene imovine, a prošle su godine završili u stečaju zbog više stotina milijuna eura duga bankama koje nisu mogli vraćati.